Българите не знаят как да защитят парите си от инфлацията, въпреки че разбират как тя стопява спестяванията им. Това е един от основните изводи от проучване за спестяванията на домакинствата у нас.

Какви са начините да не загубим това, което сме спестили - отговорите тази събота в „bTV Репортерите“ с автор Румяна Стоилкова.

Валентина Венева не слага парите си в банка, така както твърдят, че правят 84 на сто от българите. Вместо това внася по 130 лева на месец в застрахователен продукт.

„Ако се случи нещо през тези 10 години, просто си застрахован, помага ти се, изплаща ти се – ортопедия хирургия. И 100 лв. се събират в моето джобче за мен. След 10 години на куп си взимаш тези пари – около 10 000 лева“, казва Валентина.

Повечето хора обаче декларират, че предпочитат да оставят парите си на депозит, да ги вложат в имот или да ги оставят в чужда валута, както правеха по стар навик през 90-те години:

„Ако да кажем от 2021  година досега сме оставили 10 000 евро в „БурканБанк“, скрити някъде, ще видим ситуация, в която сме загубили 1700 лв. от тези 10 000 лв. заради натрупаната инфлация“, обяснява икономистът Стоян Панчев.

Според икономисти покупката на имот в големите градове е покрила инфлацията. Инвестициите в злато, сребро и акции пък са почти непознати за българите, показват анализите. От българската фондова борса обаче отчитат ръст на тези, които купуват акции и имат доходност.

 

„Доста добра е в сравнение с банковите депозити. Доходността средно за 12 месеца е около 15 процента, но инвеститори, които са по-професионални по-агресивни могат да постигнат доходност и над 50%“, посочва изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.


Тези, които за първи път проявяват интерес към акциите, експертите съветват да се обърнат към консултант, с който да изберат колко, в какво точно и колко рисково са склонни да инвестират.

Гледайте „БурканБанк по български“ тази вечер веднага след централната емисия новини.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK