Сериозен ефект върху бизнеса заради строгите мерки, взети във връзка с извънредното положение.

В 48% от фирмите служителите се трудят на работните си места, а в 38% - дистанционно. 23% от компаниите пък са пуснали хората си в платен отпуск. Това сочи експресно проучване на Българската търговско промишлена палата.

За 77% от фирмите най-необходимата мярка за оцеляване е да се гарантира движението на стоки по транс-европейските коридори.

Веднага след това като ценни мерки компаниите виждат съкращаване на сроковете за плащания от държавата към бизнеса и поемането на част от заплатите на служителите от държавата.

А държавата планира да плаща част от заплатите на служителите, но само в определени сектори. Това са търговци на дребно, пътнически транспорт, хотели, ресторанти, питейни заведения, кина, туристическа, културна и спорна дейност.

Собственикът на затворено заведение обаче твърди, че въпреки че има право да получи подкрепа от държавата за заплатите, това не е достатъчно, за да избегне съкращения.

Държавата предлага да поеме 60% от възнагражненията на служителите, а работодателите - 40, срещу ангажимента да не съкращава персонала 3 месеца след като е получавал субсидия.

Фирмите не трябва да са и длъжници към бюджета. Според профсъюзите проблем може да се окаже и отпускането на парите на работодателя, а не на работника.

„Ще има страшно много случаи, в които работникът няма да види тези пари въобще, тъй като дори в спокойни времена има много фирми, които не изплащат заплати“ посочва експертът Ваня Григорова.

Част от работодателите пък са на мнение, че секторите, които трябва да се подпомогнат с частично плащане на заплати от държавата, трябва да са много повече и да бъдат включени и производства.

„Всички предприятия, които имат затруднения, които могат да бъдат доказани, посредством спад в продажбите, ние сме предложили една граница от 20%, която може да бъде дискутирана“, обясни Милена Ангелова- гл. секретар на АИКБ.

Според собственика на затворено заведение адекватната помощ е "данъчна ваканция". Необходим е много по-мащабен пакет от мерки, твърдят още работодателите.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 866 120 26 633 398 535 3 362 308
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 866 120 26 633 398 535
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer