Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик. Това е записано в позиция на Изпълнителното бюро на БСП.

Ръководството на партията определя оценката на лидера на ПЕС за премиера като „крайно неадекватна”. "България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена - те са вредни за България и промяната е необходима", се посочва в позицията.

По-рано през седмицата Бойко Борисов също имаше жест към Станишев като каза, че неговата номинация за председател на Европейския парламент е чест и гордост за България и евродепутатите от ГЕРБ ще гласуват за него.

„Г-н Борисов за нас е провален политик и води България към дъното”, коментира в парламента младият социалист Стоян Мирчев.

По думите му вчера сме станали свидетели как вместо финансовият министър Владислав Горанов да поеме своята отговорност за наддадените субсидии управляващите са се опитали да санират това, като реално унищожиха държавното финансиране на политическите партии.

„Това е поредна крачка към създаване на диктатура в България и унищожаване на опозицията. От три години БСП се опитва да покаже истинското лице на управлението на Борисов. Мнението на Станишев е лично, но в общественото пространство това мнение се обвързва и с БСП“, уточни Мирчев.