Окончателно решение за партийните субсидии – депутатите приеха на второ четене парите за партиите да бъдат орязани драстично от 11 на 1 лв. за получен глас.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият размер на парите от държавата влиза в сила след обнародване в Държавен вестник, което вероятно ще стане преди местния вот наесен.

Снимка: btvnovinite.bg

„За” намаляването на партийните пари гласуваха 119 депутати, против бяха 71, а 16 се въздържаха.

В подкрепа на един лев субсидия гласът си дадоха депутатите от ГЕРБ, „Атака”, ДПС и ВОЛЯ. Против бяха БСП и по един народен представител от ДПС и Обединени патриоти.

Снимка: btvnovinite.bg

ВМРО, НФСБ,  както и едни независим се въздържаха. Управляващото мнозинство се аргументираха, че така се съобразяват с референдума отпреди 2 години. Притесненияето на опозицията, е че това е удар по тях  преди местния вот

До решението се стигна след бурни дебати, а самата тема беше вкарана извънредно като първа точка в дневния ред на парламента в началото на заседанието. Народните представители дори удължиха работното си време, за да гласуват всички промени.

Опасенията партиите да не станат жертва на бизнес интереси, след орязването на субсидията скара депутатите. По думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова това е закон срещу всички парламентарни партии.

„Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите. Утре в офиса на някой бизнесмен може да си сложат снимката на някой, който защитава политическите му интереси”, коментира Крум Зарков от БСП.

„Ние сме длъжни да подкрепим желанието на 2,5 млн. българи българи, да няма субсидия и след това да заслужим субсидии, че банкети да даваме”, каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

В дебата ДПС защити идеята за 0 лв. за глас и нов модел на финансиране. „Всяко намаляване на субсидията и публично финансиране ще доведе до невъзможност една голяма партия да извършва дейността си”, каза Хамид Хамид от ДПС.

Прие се предложението на Валери Симеонов фирми с дългове и офшорки да не финансират политическите партии.

До края на годината в бюджета ще се спестят около 14 млн. лв. заради намалената субсидия. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, те не могат да бъдат харчени преди декември.

Ако се реши парите да се насочат за детски градини например, това трябва да стане с постановление на Министерския съвет.

Според опозицията, намалената субсидия всъщност може да действа само половин година и тя да се промени с бюджета за догодина.

Темата за промяна в модела на финансирането стана актуална, след като се оказа, че политическите сили взимат малко над 13 лв. на глас, вместо 11 лв.  Орязаната субсидия ще бъде отразено още при следващото плащане на партиите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!