Депутатите приеха на второ четене текста от промените в Закона за бюджета за 2019 г., с които субсидията на партиите се намалява от 11 лв. на 1 лев на глас.

"За" намаляването на субсидията до края на годината гласуваха 119 депутати, 71 бяха "против" и 16 се въздържаха.

Отхвърлено беше предложението на ДПС за намаляване на субсидията на 0 лева на глас. Не беше подкрепено и предложението на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна дейност да е 1,5 млн. лева.

В началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цвета Караянчева предложи точката да стане първа за днес и това беше прието въпреки протестите на БСП. 

Предложението за субсидия от 1 лев на глас беше внесено от правителството. Той беше прието на първо четене на 12 юни.

На 21 юни поради липса на доклад за второ четене промените в Закона за държавния бюджет отпаднаха от дневния ред на парламент. След това на 25 юни се състоя среща на управляващата коалиция в Министерски съвет и стана ясно, че Обединените патриоти ще инициират консултации с политическите сили в Народното събрание за субсидиите. Разговорите се проведоха едва на 3 юли, но до консенсус за 1 лв. партийна субсидия стигнаха само ГЕРБ и „Атака”.

От „Воля” също са съгласни размерът на държавното финансиране да бъде един лев за получен глас и ще подкрепят актуализацията.

НФСБ и ВМРО също смятат, че парите трябва да бъдат намалени, но според тях един лев не е достатъчен и трябва да се търси оптималният вариант.

БСП са категорично против субсидия от един лев. ДПС предложи 0 лв. и неограничено финансиране на партиите от бизнеса.