Климатичните промени, интереси на конкретни кметове и опит за атака срещу властта – това са трите обяснения за проблемите с водоснабдяването у нас, които премиерът Бойко Борисов даде пред журналисти в Перник. Градът е без нормално водоснабдяване от месец и половина и сега започват спешни ремонти на пречиствателни станции и водопроводи, за да може да се използва ефективно мъртвият обем на почти пресъхналия язовир „Студена”.

В язовира са останали 2 милиона и 600 хиляди кубика вода, а не 4 милиона, каквато беше досегашната информация.

През миналата седмица кметът на Ботевград Иван Гавалюгов обяви, че в яз. „Бебреш” (собственост на "Напоителни системи") има вода за още 40 дни и градът също може да се наложи да е във воден режим. Той направи този коментар след опит да бъде отстранен от поста, според него – защото е засегнал интересите на „фамилия Златеви” именно към водата от язовира.

„Не го ли отстраниха?”, запита днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той на няколко пъти беше запитан какво ще се прави за Ботевград, като първият му отговор беше (вероятно иронично) свързан с атмосферните условия: „Вие виждате ли, че е суша или не виждате? В Австралия загинаха половин милион животни!”.

След това прехвърли вината към Гавалюгов: „Защо не си е оправил ВиК? Той е господар на ВиК, кметът. (…) Кои кметове блокираха обединяването на ВиК (…) Ботевград, Кресна, Берковица кметовете умишлено не искаха да се влиза във ВиК дружествата, да се окрупнят, да се ползват европейски фондове. Могат през ВиК явно да правят нещо… Що ми казваш преди 40 дни, що не ми казваш преди 1 година, че оставаш без вода?!”.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че според водното дружество кметът на Ботевград не е прав и няма опасност от режим. При нужда, обаче, ВиК в София област има авариен план, който може да задейства.

Нямало опасност и Шумен да остане без вода – въпреки авариите по водопроводните трасета и спадналото до 55% ниво на яз. „Тича”. „Имаме изключително добър управител на дружеството, количествата ще стигнат със сигурност до пролетното снеготопене”, похвали го Нанков.

Бойко Борисов обобщи ситуацията по следния начин: „Върви един план, че има в различни градове водна криза, готвят се за февруари” (през 2013 г. високите сметки за ток вдигнаха именно през февруари хиляди хора на протест в цяла България и това свали от власт първото правителство на ГЕРБ – б.р.).

Вода газят, жадни ходят

Иначе, по време на инспекцията в пречиствателната станция на Перник днес стана ясно, че ремонтът на новото съоръжение ще струва 3,2 млн. лв, а за старото ще са нужни още 2 млн. и парите ще дойдат от правителството. Започната е и работа по магистралния водопровод, търсят се и допълнителни източници на вода за язовира.

Към момента все още обемът намалява – в „Студена” влизат под 200 литра вода в секунда при разход от над 250.

Амбицията е в близките седмици поне аварийните ремонти да бъдат завършени.

„Сушата е най-големият проблем. Сушата в Делиормана надолу, в Шуменско, е чудовищна. Има места, където няма откъде да се докара вода. Има други, в които вода газят, жадни ходят – Перник е един от тези градове. Около „Студена” и теца е мочурище от течаща вода, не е виновна сушата, виновен е човекът”, коментира Борисов.

Той допълни, че е „сърдит” на бившите кмет и областен управител за това, че не са му казали навреме, че язовирът пресъхва и затова сега се налагат спешни мерки в условията на воден режим.

Премиерът поиска да се разбере какво е ставало през последните десетилетия в индустриалната зона на миньорския град, като посочи, че някои "така са бързали да приватизират, че са приватизирали заедно с водопроводите". Представител на "Стомана" обаче побърза да подчертае, че предприятието съдейства на властите и няма общо с безводието.