Предколеден шок с цените на водата. Окончателно КЕВР определи колко ще струва тя от януари. Поскъпването в различните градове на страната е от половин процент до почти 10%.

Заради ноемврийската инфлация, която не е била отчетена при обсъжданията миналата седмица, водата ще е по-скъпа от предварително обявеното.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-сериозно поскъпва водата в Кърджали - скокът там е почти 10%. Жителите на София, Видин и Русе трябва да се готвят да плащат с около 7% по-скъпа вода. Най-малко е поскъпването в Пловдив, но вместо 0,1%, ще е половин процент.

Макар и с най-голям процентен скок в цената на водата, Кърджали все пак не е рекордьор. Там за кубик вода от 1 януари ще се плаща по 2,61 лева.

За хората от  родопския град, където буквално на всеки завой блика вода, по- скъпата цена не е оправдана. В деня, в който стават ясни новите цени, заради авария част от града остана на суха.

Снимка: btvnovinite.bg

С довода, че за да се инвестира в мрежата са нужни пари, от ВиК-Кърджали дружеството обясниха исканата по-висока цена. 

В 12 области хората ще плащат над 3 лева за кубик вода, а най-скъпа ще е тя в Шумен – 3,54 лева. Това обаче е според бизнес плана, приет преди години.

Преди дни от шуменското ВиК обявиха, че ще се откажат от по-високата цена. Днес обаче управителят на местното дружество не застана пред камера, за да коментира окончателните цени.

Снимка: btvnovinite.bg

Жителите на Шумен коментират, че ако новата определена цена стане факт, това ще е недопустимо за града, който е без пречиствателна станция и с постоянни аварии.

Според кмета на София 7-процентното поскъпване на водата е икономически необосновано, но тук вече става въпрос за дружество, което има концесия.

„Този договор не трябва да бъде продължаван след 2025 г. Нещо повече - в началото на следващата година ще бъде сформиран екип от общински съветници, експерти, който да подготви активите ни, вземането на решения по какъв начин ще се управлява ВиК сектора след 2025 г.”, обясни Йорданка Фандъкова.

Тя беше категорична, че договорът, сключен преди 20 години, е неизгоден за общината.

По правило регулаторът одобрява колко ще струва услугата на базата на изготвените от водните дружества 5-годишни бизнес планове. Поскъпването е заложено в тях, но то не е задължително. Водните дружества и общинските съвети по места могат да вземат решение да продават на на по-ниска цена. Не могат обаче да надскачат определената от КЕВР. Решенията трябва да са обявени до края на тази година.

Ето колко ще струва водата в различните градове:

Разград – 3,67 лева за кубик
Шумен - 3,54 лева
Добрич – 3,45 лева за кубик
Враца – 3,27 лева за кубик
Варна - 3,21 лева за кубик
Ловеч – 3,16 лева за кубик
Русе – 3,15 лева за кубик
Бургас – 3,08 лева за кубик
Ямбол – 3,03 лева за кубик
Стара Загора – 3,01 лева за кубик
Плевен – 2,88 лева за кубик
София - 2,76 лева за кубик
Габрово – 2,71 лева за кубик
Кърджали – 2,61 лева за кубик
Видин – 2,54 лева за кубик
Перник - 2,42 лева за кубик
Благоевград – 2,35 лева за кубик
Пловдив – 2,22 лева за кубик