Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда поскъпване на водата от 1 януари. Предложението за увеличение на цените е различно за различните градове.

Разгорещени бяха дебатите и обсъждането в КЕВР. Заседанието беше предшествано от протест пред сградата на регулатора.

Снимка: btvnovinite.bg

Според предложенията, в Перник, където има воден режим, се очаква поскъпване с около 3%. Кърджали са рекордьори с около 9%, София, Видин и Русе – със 7%, за Силистра предлаганото поскъпване е малко над 4%, а за Добрич – около 3%.

„В цялата страна, където водата е неотменно право, се събират измислени такси над 100 млн. Всеки месец се краде от страната, отиват парите незнайно къде, като нищо не се прави”, коментира Георги Георгиев, който е сред протестиращите пред КЕВР.

„Предложили сме и настояваме за мораториум върху повишаване цената на водата в областите с воден режим – Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. Не е честно да нямаш вода и да плащаш по-скъпо”, каза бившият омбудсман и настоящ граждански активист Мая Манолова.

„Цената на ВиК услугите е определена в решенията на КЕВР за одобряване на бизнес плановете на всеки ВиК оператор. По закон ние трябва да си изпълним правомощията и задълженията тези цени след технически изчисления да бъдат утвърдени”, подчерта от своя страна Ивайло Касчиев, директор на Дирекция ВиК в КЕВР.

„Субсидирате чужди инвеститори, в полза са вашите решения, за чужди инвеститори, които изнася печалбите извън България. За качество на водата не сте санкционирали нито един ВиК оператор”, каза представителят на БТПП Огнян Винаров.

От екипа на омбудсмана на България Диана Ковачева казаха, че предвиденото увеличение е несправедливо. А с колко точно ще поскъпне водата, ще стане ясно в края на този месец.