Ще положим всички усилия да помогнем, доколкото ни позволява законът, на пострадалите от фалита на застрахователната компания „Олимпик”. Това каза премиерът Бойко Борисов в Стара Загора.

Според него би било опасен прецедент държавата да се намесва при всеки проблем.

По искане на премиера утре финансовият министър и председателят на Комисията за финансов надзор ще обсъдят възможните варианти за реакция от страна на държавата.

По думите на Борисов ще предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство.

„…Защото когато има европейска компания, тя влиза както нашите компании могат да влизат навсякъде в Европа и са по друг ред, би трябвало контролът да е на друго място. Но така или иначе, това би било един опасен прецедент, ние ще им помогнем с каквото може, с юристи, с каквото позволява законът”, каза премиерът.

„Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Стане наводнение – държавата да помогне, стане земетресение – държавата да помогне, банка падне – държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатците и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделя от данъците си за тази сфера”, добави той.

„Това означава всеки от данъкоплатците да извади и да плати. Тези, които са плащали с 20 или 30% по-евтини застраховки, са знаели, че нещо не е толкова сигурно. Иначе в цената има разлика 2-5%, но при 30%, би трябвало да се замислиш, когато по-евтино плащаш нещо”, смята премиерът.

Министър-председателят увери още, че в сряда Търговският регистър ще бъде напълно възстановен и ще работи. Случаят е неприятен, но не е характерен само за България, каза премиерът и припомни, че заради кибератаки Холандия се е отказала от електронно гласуване.

„Да, срина се поради некачествени дискове, които видяхте. Мисля, че четохте доста за фирмата, която с най-ниски цени е печелила. Въпреки всичко положихме големи усилия и до сряда ще е абсолютно готов”, увери Борисов.

В Стара Загора премиерът инспектира обекти, които се изпълняват по европейски програми на стойност 52 милиона лева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!