Оставка заради срива с Търговския регистър. Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията се разделя с поста си. След среща на премиера Бойко Борисов с министъра на правосъдието Цецка Цачева - оставката на Зорница Даскалова беше приета.

Седмица след срива на Търговския регистър нови технически проблеми спряха за часове достъпа и до сайта на министерството на правосъдието.

Заради кризата БСП поиска свикване на извънредно заседание на парламента.

Оставката на Зорница Даскалова директор на агенцията по вписвания е факт след като министърът на правосъдието Цецка Цачева е била извикана от премиера Бойко Борисов.

Днес възникна и друг технически проблем в сектора на министър Цачева - срина се институционалния сайт, което даде повод за атака от страна на опозицията.

Около 11 часа днес сайтът на правосъдното министерство спира да работи по технически причини. Това се случва точно седмица след срива на Търговския регистър, поддържан от Агенцията по вписванията, която е под шапката на министерството. Няма официално обяснение за причината.

Специалисти по киберсигурност обясняват, че до момента сайтът не е имал сертификат за сигурност и предполагат, че вероятно неуспешен опит такъв да бъде сложен е сринал страницата.

„В момента сайтът е върнат и може да се влиза през защитен порт, но той е невалиден, защото някой се опитва да използва сертификат, който няма име, отговарящо на домейна на министерството. Това е като се опитваш да влезеш някъде като се представяш за някой друг. Не е уязвимост да е използвано от трети страни, това е самопредизвикан проблем”, посочи експертът по киберсигурност и защита на личните данни Станислав Атанасов.

Към момента сайта на министерство на правосъдието функционира, възстановена е и системата „Реджикс” на Търговския регистър, с която се правят справки между институциите при сделки по закупуване и прехвърляне на собственост.

Сайтът на изпълнителната агенция по околна среда също имаше проблеми.