Ако новозаразените с коронавирус у нас надхвърлят 100 души на ден, мерките в страната отново ще бъдат затегнати. Това обяви премиерът Бойко Борисов и категорично отхвърли настояванията за харчене на повече пари за справяне с кризата, с аргумента, че не е ясно колко дълго ще продължи тя и как реално ще се отрази на страната ни.

Премиерът участва в Среща на върха ЕС-Западни Балкани, проведена чрез видеоконферентна връзка, с фокус върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19. 

Резултатите в Европа и света на разпространението на COVID-19 са изключително лоши, посочи Борисов.

"ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро за Западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравния сектор", каза Борисов. Отпускат се и 730 млн. евро от ЕС и 1,7 млрд. от Европейската инвестиционна банка за икономиките. Това е огромна финансова инжекция за всички държави от Западните Балкани, добави премиерът.

"Трябва да спазваме всички мерки - дистанция и дезинфекция. Има ли ръст на заболелите и не се ли спазват правилата - веднага пак ще затворим всичко. Детските градини няма категорично да бъдат отворени. Това е опасно. В щаба също бяха твърдо против", заяви още Бойко Борисов. 

При нарастване над 100 човека на ден на болните от коронавирус в България, мерките отново ще бъдат затегнати, категоричен беше премиерът.

Максимално трябва да се ограничи достъпът до старческите домове, защото това са ни най-уязвимите хора, добави той. 

Според премиера поводът да се отпуснат мерките в момента е, че по-голямата бройка на заболелите в страната от коронавирус е заради откриването на по-големи огнища. Но София вече се подрежда на 4-5 място в страната по заболели от коронавирус, а е 2-милионен град. Затова Борисов бе категоричен, че всичко зависи от дисциплината на българите и дали хората ще се пазят взаимно. Той бе категоричен, че в закритите пространства маските са задължителни. 

Искам да подкрепяме бизнеса, българският бизнес плаща едва десет процента данък. До този момент не режем разходи, освен заплатите на министрите и на политическите кабинети, каза още Борисов. Мярката 60/40 вече се ползва от 150 хиляди души. 170 млн. лв. е грантът за микрофирмите. Това го правим, за да подпомагаме бизнеса, защото не знаем какво идва, каза премиерът. 

Има консенсус за продължаване на Албания и Република Северна Македония към ЕС, заяви още премиерът в изявление след срещата. По отношение на антибългарската реторика в югозапданата ни съседка,  премиерът Бойко Борисов припомни, че първи сме подкрепили Северна Македония за НАТО и призова съседите ни да не ни поставят неизпълними условия. 

  • България е изцяло в зелената COVID зона на картата на ЕС
  • 41 нови случая на COVID-19 у нас
  • Експерти алармират за възможна нова вълна на COVID-19 още през лятото
  • Проф. Пенка Петрова: Индийският вариант на COVID-19 се разпространява светкавично
  • 105 нови случая на COVID-19 у нас
  • 110 са новите случаи на COVID-19 при взети над 13 600 проби
  • Доц. Околийски: Срещу „Делта“ варианта на COVID-19 помага само ваксинацията
  • 157 нови случая на коронавирус у на при направени 17 862 теста
  • Търговци: Има неясноти около отпадането на маските в малките магазини
  • Д-р Гергана Николова: Играем на руска рулетка, излизайки на улицата неваксинирани