Европейският съвет призова Скопие да прилага двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция и договора за добросъседски отношения с България, добросъвестно и с осезаеми резултати. Това се посочва в заключителния документ от видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани. 

Приложението на договореностите е важно, за да има "положителна динамика и резултати", добави на пресконференция след събитието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той отбеляза, че договорите, подписани от Скопие, целят преодоляване на напрежението.

Европейският съюз препотвърди европейката перспектива за 6-те държави от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора. 27 страни обаче не дадоха очакваната дата за начало на преговорите с Албания и Северна Македония. 

Снимка: БГНЕС / EPA

По отношение на антибългарската реторика в югозапданата ни съседка,  премиерът Бойко Борисов припомни, че първи сме подкрепили Северна Македония за НАТО и призова съседите ни да не ни поставят неизпълними условия. 

"Всички участници подкрепиха пътя към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Много път имат да извървят, но радостната новина е факт", обяви  Борисов след видеоконферентната Среща на върха ЕС - Западни Балкани. 

Борисов посочи, че е имало недопустими изказвания в предизборната кампания в Република Северна Македония, че България е фашистка държава, че не е спасила македонците, а само българските евреи. "Това е гавра с българския народ, с българската църква, с хората, които са лягали на релсите, за да не допуснат влаковете да напуснат България с над 50 хиляди евреи", коментира Борисов.

Снимка: Министерски съвет

По силите на малка България след Втората световна война това е подвиг, отбеляза Борисов и изтъкна, че той се признава от всички американски, еврейски комитети и организации. Нека си водят предизборната кампания, но не за сметка на България, твърдо ги подкрепяме, но и ясно държим на историята, на това което сме подписали в договора за добросъседство, посочи Борисов.

Той коментира подкрепата на България за членство на Република Северна Македония в ЕС с думите: "Ние сме европейска държава и работим по европейски тертип, а европейският тертип е да работиш по документи и когато 27 държави плюс председател на ЕП, ЕК, Европейския съвет, са приели текст, в който е поименно е посочен Договорът за добросъседство и България - ние сме свършили нашата дипломатическа работа. Ако някой се отклони от този документ - при всяка една глава България може да го блокира. Затова аз им казах - това зависи от вас. Ние нашата работа сме си я свършили".

Добросъседските отношения са ключ към икономическото възстановяване на региона, добави председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в свое изявление след срещата. Искаме Западните Балкани да се приближат към единния пазар, необходими са реформи с ясна последователност, допълни тя. Фон дер Лайен посочи, че ЕС подкрепя региона в борбата с епидемията от Ковид-19, като е осигурил досега 3,3 млрд. евро.