България беше една от страните, които подкрепиха началото на преговорите. Ако искаше да попречи на този процес, можеше да го блокира през март, тъй като без съгласието на България нямаше да получим решение за започване на преговорите. Това заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи във връзка с питане дали страната може да получи вето от страна на София за процеса на евроинтеграция.

Османи подчерта, че фактът, че България подкрепя Македония със забележка в протокола означава, че съществува въпрос, който трябва да бъде разрешен, съобщи МИА.

„Ние сме подписали Договора за добросъседство с България и имаме задълженията да го изпълним, включвайки и положителните резултати от работата на комисията по историческите въпроси“, заяви вицепремиерът.

Едно от ключовите условия за членство в ЕС са добросъседските отношения и решаване на отворените въпроси със съседите, което не е нещо ново, подчерта той.

„Смятам, че в следващия период трябва да се седне сериозно с българската страна, да се разговаря по всички въпроси и да се опитаме да приемем някакво решение в рамките на позициите, които имат и двете страни“, заяви Османи.

Той подчерта, че Македония е подписала Договора за добросъседство с България и Преспанския договор с Гърция и там има включени теми, които трябва да се приложат.

По материал на БГНЕС