“Парите ги няма и за това говоря вече от месец. Трябваше да се вслушаме в доклада на Министерство на финансите, да сведем дефицита до 1%, а вместо това са ни подвели и са харчили милиони”. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира думите на служебния финансов министър Людмила Петкова.

Вчера тя съобщи на брифинг, че към момента фискалният резерв е 6,689 млрд. лева, докато в края на март той е бил 9,9 млрд. лева.

Реакция веднага дойте и от „Продължаваме промяната“. От партията обясниха, че „големи плащания са направени в началото на април - 1,6 милиарда лева към БЕХ за дълга на "Топлофикация" и 1,5 милиарда за изплащане на пенсиите през април".

"Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лева и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лева", заявяват от "Продължаваме промяната".

"Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно Съкровище” не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако Румен Спецов като шеф на НАП е бил освободен от поста си, е щяло да стане ясно как бившият финансов министър Асен Василев няма пари нито за общините, нито за енергетиката.

"Източени са пари и проблемите са големи. Това не е нищо предизборно. Казвам го с тревога, защото ние като дясна консервативна партия, винаги сме държали да има резерв и пари в държавата”, заяви Борисов.

Той подчерта, че през последните 9 месеца все пак съвместно са успявали да направят и много добри неща с ПП-ДБ.

"Проблем с фискалния резерв няма. Случва се това, за което президентът дада заявка, че държавата ще фалира. Той заговори за фалит. Държавата е в отлично финансово състояние. Отговорността как ще се развива държавата зависи от служебния кабинет. Държавата не е получила всичките си приходи, а е направила разходите, които трябваше да направи", коментира Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Опозицията също изрази тревога за парите на държавата при бъдещо правителство.

Според "Възраждане" финансовата ни стабилност е в риск.