"Фискалният резерв в края на март е 9,9 милиарда лева. Големи плащания са направени в началото на април - 1,6 милиарда лева към БЕХ за дълга на "Топлофикация" и 1,5 милиарда за изплащане на пенсиите през април".

Това се посочва в позиция на „Продължаваме Промяната“ във връзка с разпространената информация от служебния министър на финансите Людмила Петкова, че фискалният резерв на държавата е с почти 3 милиарда по-малко от обявения от доскорошния министър на финансите Асен Василев.

"Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лева и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лева", заявяват от "Продължаваме промяната".

"Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно Съкровище” не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.