От 17:00 часа днес на телефон 112 ще се поемат обажданията с въпроси за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредно събрание на Министерски съвет.

„4 души от Министерство на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може всеки един въпрос или тълкувание да се отговори на хората и по максимално бърз начин да бъде взето необходимото решение. Надявам се платформата да не бъде хаквана и претоварвана с умисъл, за да може да издържи“, допълни той.

Той поясни, че ако в големите магазини и особено в тези със строителни материали и техника има струпване на хора и не се спазва разстоянието от метър между те, те ще се затворят.

В условията на извънредното положение срокът на валидността на личните документи се удължава с 6 месеца. До края на май се удължава и срокът за документите за газови уредби. До 12 месеца се удължават протоколите за скъпите лекарства. Решенията на ТЕЛК-овете ще са валидни до края на май.

Ако днес изтича, ще имате още половин година, и няма нужда да се явявате на гишета, поясни вътрешният министър Младен Маринов. Всичко това е с цел да няма струпване и опашки от хора, добави той.

Маринов предупреди и че може да се увеличат телефонните измами и препоръча хората да не вярват на никой друг освен на официалните органи и да отправят своите въпроси към 112. 

Специално внимание ще се обърне на махалите и дългите сватби, съобщи министърът на вътрешните работи.

"В тия райони и е необходимо малко по-интензивен контрол, така че да не се провеждат и да не застрашават местното население. Като пример ще дам, че роднина е заболял и трябват пари, за да бъде лекуван и настанен в болнично заведение", каза още Маринов.

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев внесе изменения в мерките срещу разпространението на коронавируса в условия на извънредно положение в цялата страна. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. 

Ананиев допълни след извънредния брифинг в МС и че в ресторантите, в които ще останат да работят кухните, трябва да се спазват санитарните условия. Доставките на храна не спират, а заведенията за бързо хранене ще обслужват клиенти, които искат да си вземат храна за вкъщи, но не могат да влизат в ресторантската част.

Ако се увеличи пикът на заболяването у нас, може да се затегнат мерките и обратно - ако отмине, да се смекчат, добави здравният министър.

МВР и Икономическа полиция ще следят за изпълнение на мерките и дали се провеждат частни партита в барове и нощни заведения.

  • 472 са новите случаи на коронавирус
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 532, двама са починали
  • Продължава да се повишава броят на заболелите от COVID-19 у нас
  • 549 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас за 310

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!