За 5 месеца от 70 лв. токът стана 400 и аз мога да се обзаложа, че с тези мерки за Нова година ще е 500 лв. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив. 

„Радев каза голяма глупост – били заложени капан или бомби от предишното управление в енергетиката. 12 години имахме най-ниския ток, най-ниския газ като цена, а когато със стотинки дръпнеха цените на горивата – имаше протести и обширни репортажи за скока на цените“, допълни той. 

Тежки критики срещу президента и служебния кабинет заради управлението на COVID кризата, отправи Бойко Борисов.

„Българите гинем, защо - защото Румен Радев и Кацаров експериментират нов модел. Интересно, ако някой нещо каже в Европа, свързано с правосъдна система, ще го повтаряме от сутрин до вечер, а когато цяла Европа ни обяснява, че без ваксинации и без план за възстановяване, няма шанс, това все едно го няма“.

Борисов подчерта, че седмица след актуализацията е била предложена нова актуализация на бюджета. 

"Преди няколко дни моят колега Янев каза нещо, което много ми хареса – само седмица след като е привършила актуализацията на бюджета той каза – необходима е втора актуализация на държавния бюджет, те не говорят да правят нов бюджет, а втора актуализация на нашия от миналата година, за да се справим със социално-икономическите последици от ценовия шок в резултат на повишаване цените на енергоносителите. (…) 

Асен Василев каза, че приходните агенции много добре работят и в същото време тегли 500 млн. дълг… Бюджетният дефицит ще отиде на минус 8 и тук, блазе му на следващото правителство, защото това, което действително залагат като бомби за следващото правителство, е какъв ще остане фискалният резерв след всичко това. 12 млрд. имахме фискален резерв и бюджетен излишък. Единствената тема беше колко още и къде още да дадем – дали за ягоди, дали за малини, дали за биволи или да строим инфраструктура“. 

Той припомни на българските пенсионери, че им е казал, че ще ги излъжат за пенсиите:

"Те ви излъгаха, че ще ви добавят 120 – само, че татко ще ми купи колело, ама друг път ще ми купи. Януари ще останете без пенсии, ако продължите да подкрепяте диктата". 

Борисов говори и за машинния вот по време на изборите:

"Колегите от „Да, България“ иначе много гласовити и за правовия ред, още на предишните избори, дори оттук попитах и медиите сигурни ли са в честността на изборите – имаше пълно мълчание. Обясних им къде е далаверата, пълно мълчание, защото всичко тогава… служебното правителство работеше да сваля резултатите на ГЕРБ, и затова не се съгласиха да броим квитанциите, за да не можем да ги хванем. Но сега колегите от „Да, България“, вижте вчера какво казват – поискаха от ЦИК да извърши нова проверка на машините за гласуване – я виж ти. В писмо до ЦИК експертите посочват, че са необходими още тестове, които да гарантират честността на вота. Те имаха представители досега при кода, само че сега нямат и вече и те дълго изброяват къде са рисковете. И ние настоявахме да има одит на машините. Г-н Божанов, от месеци ви споделяме съмненията си, че правят далавери, тези 0,8 процента ги броиха 3 дни, за да изкарат Слави първи, не помните ли". 

По отношение на съдебната реформа Борисов коментира становището на президента Румен Радев до Конституционния съд: 

"Съдебната реформа по Румен Радев... пише до съда, факт е, че въпросното първо служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решение по същество отпада, сиреч, вече във второто г-н Кирил Петков не е министър и Конституционният съд трябва да прибере делото. Радев се меси в Конституционния съд и му казва и решението. Ами добре, тогава защо ни питате за бивш премиер, бивши министри, щом едно правителство не е в управлението, забравяте за тях. 

А вижте самия Кирил Петков как разбира управлението на държавата, как трябва да "продължи промяната" (...) "големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор" – с това ли ще правите промяна в съдебната система – който ти е симпатичен, правиш го главен прокурор, те още не са станали и определят кой как трябва да бъде назначен, а това, че има избори, изслушване, това не. Това е разбирането за съдебната система. 

И г-жа Корнелия Нинова, която вече не харесва служебното правителство, и счита, че то е провал, на 6 октомври го казва – казва, че е необходимо "намаляване на ДДС, на енергоносителите, данъците, раздават се постове, даже главен прокурор назначиха новите колеги, това е атрактивно, но неработещо". 

ДПС прогледнаха, че подкрепата им за Радев е била грешна, „Да, България“ прогледнаха, че правят измами с изборите, БСП прогледнаха, че служебното правителство води до катастрофа и всичко, което ние от месеци обясняваме, те сега го потвърдиха".

По думите му България вече е в дълбока изолация:

"България ще има тежки проблеми, ако така продължава, няма път, няма посока, няма стабилност, няма отговорни хора, чудовищна инфлация се задава…. Това е обедняване, ако със 100 лв. си могъл да купиш 5 или 6 кг месо, ще купиш 2 или 3. Ако имаш спестени пари, те ще намалеят толкова, колкото е инфлацията.

Аз съм управлявал със своето правителство в най-голямата финансова криза в света – гръцката финансова криза, и не дадох България да се разклати, не допуснахме дефицити. Най-тежката миграционна криза в света сме управлявали и никой не ни искаше оправданието. Сега, когато целият свят излезе от COVID кризата, българите мрат, не искат да чуят, не било модерно. Не искат кандидат-президентската двойка да говори за това, защото хората били уморени, но мрат. 

Изкарайте вие 12 години в управление да видим колко ще ви харесват, Киро и Асен след 12 години няма да ги намерите къде са. (...) Били сме партия на статуквото, ние сме на 12-13 години партия, онази другата е столетница – пък тя била на промяната", каза още Борисов. 

Той се обърна към председателя на „Автомагистрали“ Десислава Христова

„Не само вашата заплата е висока благодарение на нашето управление, два пъти се увеличиха доходите в България за тези 10 години, извинявайте, че съм виновен, че имате такава висока заплата. И като я имате, елате и сменете мантинелите, не само по „Тракия“, защото се избиват хората и рекордна смъртност има от катастрофи, рекордна смъртност има от COVID. Това все едно го няма, никаква ваксинация, никакви ваксинационни планове, в същото време цяла Европа отвори, защото населението им е на 60-70 процента ваксинирано, а българите гинат". 

Борисов коментира и казуса със заседналия кораб "Вера Су":

"Същото беше преди 20 дни, когато заседна корабът и сега потъва, така както потъна илюзията, която създадоха в обществото, че Радев и неговите хора могат да управляват. Това е кристален образ на безотговорността, на некадърността, за 20 дни…. щяха да дойдат влекачи, да го разтоварим да го издърпаме, 20 дни безхаберие. Радев казва, че много адекватни мерки били предприели – адекватните "мерки по радевски" са да се изсипе торта във водата и да потъне корабът".

Борисов говори и за контрабандата: 

"Пътят на копринката води от Варненската митница през Столичната софийска митница, където се обмитяват контрабандните тирове, минават от Свиленград, отиват в Софийска митница и само един митничар ги обмитява. И по пътя на копринката към село Труд с торбите отиват за, знаете какво имам предвид. Така че – Варненската митница и Столичната митница – там става контрабандата. В момента търсят камиони с контрабандни цигари и няма. По 15 тира са там, 16-ия го хващат с пестициди и това го ядем после и ни трови, а всичко влиза контрабандно. И представете си, от Свиленград отиват на Софийската митница преди митничаря. Чудовищна контрабанда в момента. И всичко е по пътя за село Труд, така наречения път на копринката. (...) Дори елементарните назначения стават с пари, пак по пътя на копринката".