Бизнесът настоява държавата да въведат извънредни мерки заради високите цени на тока, научи репортер на bTV.

Цената на електроенергията на борсата, откъдето фирмите купуват ток, днес е отбелязала абсолютен рекорд откакто съществува свободния пазар у нас. Мегават час в сегмента ден напред да 8 октомври гони 400 лева. Цената обявена за утре е 351 лева.

Опасенията на индустрията са, че цените на електроенергията ще продължат да растат докато мине зимата. Те вече се движат от паниката, а не от нормална икономическа логика, смята председателят на Федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Трябва сериозно да се помисли да се въвежда извънредно положение и да се види как да оцелее икономиката. Това 50 лева на мегават час в момента изглежда като едно хвърляне на едни пари от хеликоптер – който е отдолу ще вземе някакви пари, но на практика няма да свърши това, което е нужно на икономиката“, коментира Стаменов пред bTV.

В същото време поставят под въпрос мерките, които държавата обяви. Отстъпката между 15 и 30 лева за малкия бизнес, който не си е избрал доставчик на ток, едва ли ще се усети.

„Тези малки фирми, които нямат доставчик реално плащат най-високите цени у нас. Дори над тези на борсата. Това реално означава, че ако един мегават час енергия за фирма без доставчик струва 500 лева, то с максималната отстъпка цената ще падне на 470 лева за мегават час. Тези отстъпки ще са за три месеца и трябва да влязат в сила от 1 ноември“, коментира Стаменов.

Пекарната на Йоана Ненова е сред онези малки фирми, които не са си избрали доставчик на ток и сега плащат по най-скъпата тарифа. Цените за тях са и над борсовите. За такива компании държавата обяви, че от 1 ноември ще прави отстъпка от цената между 15 и 30 лева. Това означава, че ако сега мегават час ток им струва 500 лева - от 1 ноември ще е 470.

„Това, че държавата ще помогне го чувам сега от вас и ако трябва да бъда безкрайно откровена ще ви кажа, че не вярвам в това. Последната фактура, която платих е 1580 лева, а предпоследната, която съм платила е 950 и няколко лева по спомен“, казва Ненова.

Ниската отстъпка между 15 и 30 лева от енергийния регулатор обясняват с това, че тези фирми всъщност е трябвало отдавна да си изберат доставчик.

Под въпрос е и другата мярка - обещаните 50 лева за мегават час за всяка компания, но при няколко условия – ако има парламент, който да одобри поредна актуализация на бюджета за годината.

Правителството е предвидило тази мярка да действа шест месеца.