Първи политически искри между номинираните за президентския пост месец и половина преди вота за държавен глава. Задочни реплики размениха този четвъртък помежду си някои от основните кандидати.

Лозан Панов нарече днес държавния глава цитирам "фалшив герой". Малко по-късно Герджиков поиска извинение от Панов заради цитирам клевета. Но нито един то тримата все още не е оповестил основните си мотиви и не обясни как ще построи правовата държава.

В ефира на bTV председателят на Върховния касационен съд и кандидат за президент Лозан Панов нарече държавния глава Румен Радев "фалшив герой".

Според Панов, настоящият президент е вдигнал ръка тогава, когато на неговата врата са почукали тези, които преди това са завладели институцията, и България се превърнала в завладяна държава.

„Спомняте ли си времето на г-н Пеевски, сега виждам, че всички говорят за него. Нямаше хора, които да говорят за него. Тогава моят глас беше абсолютно самотен. В момента, в който се претърпя конституционен катарзис, когато всеки започна да вика и да крещи и да се обяздва този протест, тогава аз замълчах, защото не искам да ставам част от един фалшив герой", заяви Панов.

Отговорът на президента не закъсня:

„Аз съм човек на дълга. Претенциите, че са герои, оставям на други. Аз очаквам в тази напрегната обстановка да има една толерантна кампания, да бъдат водещи идеите, а не компроматите и най-вече всеки да има възможност да изяви себе си, да се представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената, ако е от артистичните среди“, заяви Радев.

За толерантна кампания призова и  професор Анастас Герджиков, след като помоли Лозан Панов да проверява информациите за другите кандидат-президенти, преди да ги огласява.

„Никога не съм имал нищо общо с ДПС, изключително съм учуден, че той твърди подобно нещо, никога не съм познавал нито Ахмед Доган, нито сегашния председател г-н Карадайъ, нито Делян Пеевски. Нищо не ме свързва с ДПС. Затова съм малко учуден как един достоен кандидат, който аз уважавам и чийто идеи аз бих прегърнал, е слязъл до това ниво на клевета“, заяви Герджиков.

Особено важно за партиите е да могат да си говорят и с тези, които за момента са извън управлението, каза още професор Герджиков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!