Мога да поема политическия риск за едно неправилно решение като ДДС-то за ресторанти, хотели и книги. Това заяви премиерът Бойко Борисов в село Биркова.

Попитан за напрежение между него и финансовия министър, премиерът заяви, че е чул Румен Гечев да коментира тази тема. В тази връзка премиерът припомни, че Румен Гечев може да се похвали с най-много фалирали банки. 

На 12 май премиерът Бойко Борисов заяви, че има пълно доверие на Горанов, но уточни:

"Той не ми е началник, аз съм му началник, който не му харесва да си подава оставката."

Още през февруари тази година, по време на среща с бизнеса за спорната наредба Н-18, финансовият министър изрази мнение, че е против свалянето на ДДС за ресторантьорите. На 18 май или седмица след думите на Борисов за оставката, Горанов продължи да е критичен, коментирайки темата в контекста на това с кои бизнесмени е общувал.

"И с ресторантьорите, които искат 9% ДДС, което за мен си е откровен лобизъм в полза на техния бизнес", каза Владислав Горанов тогава. 

Няколко дни по-късно ведомството на Горанов изпрати 7 страници аргументи защо тази и други ставки на ДДС не трябва да се пипат и че ако все пак стане, ще трябва да се компенсира през увеличение на други данъци.

Днес Борисов е категоричен, че напрежение между двамата няма, и че осъзнава, че решението е грешка, но ще поеме риска.

"Аз нямам колебания в това. Когато Менда Стоянова, Горанов казват, че това е грешка. Казах да, но мога да поема тази политическа грешка до края на 2021 г.- намаляването на книгите и на ресторантьорите и хотелиерите, защото ги затворихме напълно по време на кризата. Мога да поема политическия риск за едно неправилно решение", каза Борисов.

Той заяви, че единственото, което е чул от Горанов, да не го кара да се усмихва и да казва, че се радва на това решение. "Какво напрежение?", посочи Бойко Борисов и отчете, че всеки ден с финансовия министър обсъждат и работят по много теми.

"Най-големият риск е, че ако загубим голяма част от данъка върху добавената стойност, неминуемо ще трябва да опредем до други елементи на облагането – преките данъци, което да доведе до цялостно преразглеждане на цялостната данъчна система. Това е възможно , но при един смислен и задълбочен дебат и със сигурност означава доста непопулярни мерки. Това е принципната позиция, която винаги съм защитавал", обясни Владислав Горанов, министър на финансите.

Окончателното гласуване на предложението за 9 % ДДС за ресторанти и книги предстои.

По повод вчерашния протест на Мая Манолова, премиерът отговори: „За всеки пост тя се е явявала. Само за директор на това училище“, каза още Борисов училището в село Биркова. „Сега като направим новото, ще дойде и за него. Пожелавам й успех, всеки може да си прави партийка, да управлява. Кога съм казвал, че съм единствен“, каза още Борисов.