Мая Манолова поиска ревизия на властта и оставка на кабинета. Движението ѝ „Изправи се. БГ“ днес организира протест пред Министерски съвет, а тя направи заявка за изборите следващата пролет.

Снимка: Ладислав Цветков


Манолова анонсира план за възстановяване на загубите от COVID-19 с 19 мерки за 19 месеца. Протестиращите обявиха, че времето на тази власт е изтекло. 

„Предстои промяна, предстои смяна на караула. Има кой да поеме тази смяна – ние, обикновените граждани, които сме на този площад. Ние ще поемем смяната. Ние, гражданите, ще се превърнем в първата политическа сила на държавата“, каза Манолова. 

Снимка: Ладислав Цветков

Протестът беше седящ, за да се спазва дистанция. От гражданската инициатива „Системата ни убива“ също се включиха в него. „Шест месеца сме на палатков лагер, три месеца сме под прозорците на властта, мръзнахме, за да покажем, че и децата с увреждания са хора“, посочи Вера Иванова от организацията. 

Манолова получи и политическа подкрепа, защото кабинетът не са справял икономически – от „Волт“ и ДБГ. „Когато убиеш кравата, която дава мляко, не можеш да пиеш мляко. Ние сме на път да убием нашия малък и среден бизнес“, коментира Настимир Ананиев.

На митинга се чуха и призиви за подкрепа към президента Румен Радев. Междувременно и управляващите реагираха на протеста. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Много е трудно на всеки, който в момента се е заявил като опозиция, в момента да привлече общественото внимание. В сравнение с останалите страни нямаме притеснения за прозрачността при харчене на парите“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

Социалният министър също коментира действията на Манолова. По думите ѝ не за първи път бившият омбудсман гледа на политиката като на хазарт. 

Митингът завърши с шествие и искане на оставка пред парламента. А Манолова тръгва на обиколка от страната, където ще представи своите 19 идеи за излизане от кризата.