От Българската болнична асоциация алармират за бюрократични спънки при лечението на пациенти с COVID-19 и разкриването на реанимационни легла.

При болниците, които са част от асоциацията, преразходът започва от 50 процента и надхвърля 100.

В едно от частните лечебни заведения в Русе при клинична пътека от 1200 лева - лечението излиза около 2700 лв.

От месеци кардиологът д-р Недялкова работи в COVID отделение. Приемат пациенти в усложнено състояние и от други градове.

„Лечението трае между 10 дни и 2 седмици може да продължи. В реанимация отнема доста повече време престоят“, обясни д-р Михаела Недялкова.

Изчислява, че клиничната пътека няма да е достатъчна дори и само за изследванията.

„За един напълно недостатъчен минимум - рентгенова снимка и някакви кръвни изследвания, но цялата информация, която ни носи един скенер, ще остане извън тази стойност“, допълни д-р Недялкова.

От болницата изчисляват, че лечението излиза двойно над клинична пътека. Алармират и за трудности при разкриването на реанимационни легла.

„От Свищов, когато ни звъннат за поредния усложнен случай, ние какво трябва да направим? Да го върнем и той да загине в линейката, в никаква сметка. Затова болницата разкри легла за собствена сметка и след 2 месеца писане и едва след 2 месеца общуване, писане на писма, получихме заповед и анекс към договора“, заяви Алисе Муртезова.

Българската болнична асоциация бие тревога, че подобни пречки крият риск от фалит на болниците.

„Говорим за недостиг от порядъка на пъти. При среден престой от 8 дни - на ден една клинична пътека осигурява 150 лева, то в зависимост от средата и начина, недостигът е в порядъка на 200-300 процента дневно“, обясни Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

„Предстоят преговори с УС на БЛС за анекса на рамковия договор за следващата финансова година“, съобщи Жени Начева.

От асоциацията поискаха и облекчения на процедурата по разкриване на легла за пациенти с COVID-19.

Днес правителството отпусна близо 100 милиона лева за болниците.

50 милиона от тях са за лечебниците, фокусирани в пациенти с COVID-19.

15 милиона от сумата са за купуването на бързи антигенни тестове.

С решение на кабинета от днес бе увеличен и капиталът на болница "Пирогов" с близо 15 млн. лева - за ремонт и оборудване.