Освен върху болниците, натискът и върху медиците в COVID отделенията остава тревожен във втората седмица, откакто мерките действат.

От 6 декември до днес общият брой на заразения персонал е 950. На дневна база те варират от 40 до близо 200.

Седмица по-рано, в дните между 29 ноември и 5 декември, с COVID-19 са повече медици - почти 1100, тоест има лек спад след първата седмица на ограничения. 

Кои от хората в бели престилки са най-застрашени?

В момента инфектирани са 7744 медици - повечето от тях са лекари и медицински сестри.

Той е на 29, специализант по нервни болести, но от 4 месеца е на дежурства и в COVID отделението на хасковската болница.

„Страх няма, когато човек е длъжен  да лекува хората, страхът остава на заден план. Аз съм лекар, това е моето призвание, да лекувам“, сподели д-р Денислав Димов.

Преди по-малко от месец, д-р Димов също се заразява. Надвива вируса и се връща на предния фронт.

„Даже съм малко, по-така, след като съм преболедувал, се чувствам малко по-амбициран за тези хора да се грижа, дори повече за тяхното здраве“, допълни д-р Димов.

Според шефа на Българския лекарски съюз частичното затваряне задържа натиска върху медиците и то не трябва да пада преди празниците.

„Това за нас означава, че след Коледа и Нова година, вероятността да зачестят острите респираторни заболявания е голяма“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Днес освен лекарства, д-р Димов носи на болните и надежда:

„Давам им някаква подкрепа, тъй като някои се нуждаят точно от това. Денят ми е изпълнен с по-добро настроение, когато видя, че някой пациент се чувства по-добре“, обясни д-р Димов.

Смяната на д-р Димов в COVID отделението продължава с прием на поредния пациент. По график до края на декември го чакат още 4 дежурства в червената зона.