Частичното затваряне заради коронавируса остава поне до 21 декември. Решението мерките да не бъдат премахнати беше взето след съвещание при премиера тази сутрин.

Ограниченията дават резултат, но крехък и несигурен. Затова здравният министър е против разхлабването на която и да е от мерките по-рано от 21 декември.

Заболеваемостта на национално ниво е паднала под 600 на 100 000 души, но заетостта на леглата в болниците е същата, а в реанимациите дори има ръст.

На съвещанието при премиера беше решено всички мерки, които действат в момента, да останат поне до 21 декември.

Припомняме ви, че са затворени ясли, детски градини, училища, заведения за хранене и развлечения, както и моловете. В сектор култура , работят само театрите при определени условия. Частните събирания са с не повече от 15 души.

Тази седмица имаше колебания дали яслите и градините да не отворят по-рано, имаше и критици, че това не трябва да се случва. И в крайна сметка всички мерки остават поне до 21 декември.

На носилка и под дъжда - пациент с COVID-19 чака в двора на многопрофилната ямболска болница, завит с одеяла и придружен от екип медици пред входа на образната диагностика. След като става ясно, че там извършват дезинфекция, е върнат през целия двор обратно до COVID отделението.

Това е практика в болницата, която е от т.нар. "павилионен тип", разказват  близки на COVID пациенти.

Натискът върху лечебното заведение се увеличава и заради пациенти от елховската болница, където COVID секторът беше закрит.

В реанимациите има ръст в заетостта на леглата, беше отчетено и на съвещанието при премиера.

"На този етап не препоръчваме промяна или разхлабване на нито една от мерките, въведени в България, като през следващата седмица, към четвъртък-петък, ще направим нов анализ на ситуацията, за да видим дали бихме могли да мислим за разхлабване на някоя от мерките с оглед предстоящите празници", заяви министър проф. Костадин Ангелов.

"Не забравяйте, че на 21-ви сме обещали за Коледа да оставим хората свободни. Да се надяваме в здравия дух и здравата мисъл на българина, да не направим  така, че да се поиззаразим пак и в следващите дни да се събере щабът и да ми каже, че трябва да затворим пак", каза премиерът Борисов.

Шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите у нас са крехки и несигурни и, че не се вижда ясен хоризонт за овладяване на пандемията в световен мащаб.

Премиерът предположи, че най-оптимистичният вариант за подобрение на ситуацията е май, което предполага - първи стъпки за възстановяване на икономиката през октомври.