Окончателно анонсираното отваряне на детските градини и ясли в София няма да се случи. Информацията потвърди столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Новината предизвика негативни реакции на родители, а учители от страната настояха онлайн обучението да продължи.

Откакто не работят детски градини Елена гледа дъщеря си от вкъщи.

„Аз съм в сферата на хазарта, не работим в момента и се гледаме. По принцип съм "за" ходенето на детска градина. Улеснение е определено“, заяви Елена Пашеева.

Заради високата заболеваемост в столицата от общината отхвърлиха възможността яслите и градините да отворят от понеделник. 

„Със сигурност в София няма да работя детските градини. Броят на хоспитализираните се запазва на доста високо ниво, в това число и хората, които са на интензивно лечение. Нашето мнение е, че към момента няма основание за това“, каза Фандъкова.

Родители обаче изразиха недоволство и настояват за ясен план как ще бъдат отворени детските заведения.

„Апелираме от много месеци, че за да може училището и детската градина да функционират спокойно и нещата да са наистина максимално помислени за децата, трябва да има план. За съжаление всички наблюдаваме, че ситуацията е по-скоро хаотична. Взимат се променливи решения и това повишава много напрежението и разделя родителите“, заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители“.

Притеснение и сред учителите

Кина Маринова преподава английски в Силистра. Признава, че много от колегите ѝ се страхуват да се върнат в клас.

„Ние масово сме в предпенсионна възраст и със съответните заболявания. Тези, които продължаваха да работят присъствено, работиха със страх. Знаете, че сме без сериозни защитни средства, без вентилационни системи. Трудно е да се проветрява, когато са недостатъчно отоплени училищата“, заяви Кина Маринова.

Учители настояват онлайн уроците да продължат и след 4 януари.

От образователното министерство обясниха, че решението за връщане на учениците в клас все още не е окончателно. 

Няма и данни, които да потвърждават, че училищата са фактор за разрастване на епидемията, а преподаватели припомнят, че за последните 3 месеца починалите педагози са 67.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!