Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари. Това коментира пред журналисти българският министър-председател Бойко Борисов.

"Ние се натикахме днес в скандал, който изобщо не е наш, не ни е нужен, това са нашите братя там. Признали сме всичко, подписали сме си всичко. Спорът е между Гърция и Македония, да си го решат. Ако не го решат, пак си е тяхна работ", допълни премиерът.

Мотивът за отказа му да се срещне с Георге Иванов е, че македонският президент изгони вчера премиера Зоран Заев и изрази несъгласие с постигнатата договореност с Гърция за името на Македония.

В коментар на това, че Радев е приел македонския президент, Борисов отвърна, че той е нямало какво друго да направи:

„Когато вече е тук, как да постъпи? Той е негов гост, не е мой. Ако беше мой гост, и аз щях да го приема, но той е гост на президентската институция. Аз по този начин показвам моето отношение към колегите в Гърция и в Македония, към Ципрас и Заев, моите политически опоненти като европейски социалисти, но храбри, смели и отговорни. Това показвам”.

На въпроса вижда ли различия в политиките на двете институции (президентство и правителство) от гледна точка на темата Македония, Борисов каза, че не вижда никакви.

„Защото президентът Радев завършва с: Да се преодолее всичко, което пречи за отиването на Македония в ЕС и НАТО, нали така завършва. Ама това всичко е от снощи, това, което стана”.

Премиерът Борисов подчерта, че винаги се е отнасял с огромно уважение към президента Георги Иванов, но е преценил, че след вчерашните събития, днес не е моментът за такава среща. „Нямаше какво да му кажа. Нека мине малко време.“, допълни Борисов.

Българският премиер изтъкна, че колегите му Зоран Заев и Алексис Ципрас са изключително храбри държавници и с днешната си постъпка е искал да покаже отношение към тях. Той подчерта, че многократно е декларирал пълната си подкрепа за решаването на спора за името на Македония. „Винаги съм казвал, че по никакъв начин България не трябва да се меси в този разговор. Спорът е единствено между Гърция и Македония и те сами трябва да си го решат“, категоричен бе премиерът.

"Знам какви усилия, всеки ден сме се чували с всички, на ниво външни министри, на ниво премиери, и какво усилие положиха тези хора, за да придвижат този процес напред. Ако не се придвижи, аз изобщо не само не съм оптимист, става пълен песимист за развитието на Балканите. Защото Македония е като в строителството, има едни камъни, които са в средата, които, като се затегнат хубаво, държат целия строеж. Това е много важно. Щеше да е предателство, ако след вчерашното, поне това, което прочетох, не съм имал възможност да ги чуя лично, но след срещата за 120 секунди, така ми беше предадена, между премиера Заев, външния министър и президента Иванов, аз днес да го посрещам с фанфари и почести в София. Нямаше да бъде честно за техните усилия. И затова прецених, че днес не е моментът.

Това си е работа на македонския народ и на гръцкия народ. Ако не го приемат, ако не го свършат, пак си е тяхна работа. Последствията и позитивите винаги са си за тях", каза Бойко Борисов и допълни:

"Положихме такива усилия да подпишем договора за добросъседство. Вродената ми скромност пречи да кажа, че поколения политици преди мен не го направиха, не можаха да го направят, искаха да го направят, ние го постигнахме. Естествено, ако има промяна на името, ако това стане, ние ще седнем веднага с колегите, ще напишем допълнително в нашето споразумение за добросъседство това, което се е променило, ще си го защитим и ще го пуснем на ратификация на парламентите. Сега в момента това дори няма никакво значение – нашето споразумение със спорът там.

И ние изведнъж, вместо тази моя тактика по всякакъв начин да се отдалечим от спора, да не се почувстват нито едните, нито другите, че някой по-голям, по-умен или по-силен, но в този процес беше въвлечен и САЩ, със специален пратеник, министрите на Гърция и Македония бяха във Вашингтон да говорят по въпроса, целият ЕС беше въвлечен, и ние, като председатели на Съвета само се опитвахме да помогнем.

От кое бягам аз – толкова срещи с тях, от кое да бягам? Какъв диалог днес да проведа с него, какъв? Какво да му кажа? Много хубаво си направил. Като знам месеци наред какво ни струваше, на всичките. Нека да преспим, да го обмислим пак, нека самата Македония да се срещнат и да си решат, ако искат. Ние сме живели десетилетия така, няма по-бедни, няма по-изостанали, няма по-неразвити държави от нашите.

Тези, които имахме шанса да влезем в ЕС, виждате БВП се вдигна, коренно различни държави станахме. Пожелавам им го на моите приятели в Македония и им желая успех. Но не виждам днес, сядайки само на разговор, какво бих могъл повече да кажа".

В коментар на критиките на президента Радев, Борисов отвърна, че това е негово право и той само това прави напоследък.

„Но усилията, работата, това огромно напрежение, за да се придвижим напред по всичките тези стъпки, да подпишем този договор за добросъседство, който беше аплодиран в първите 15 минути от целия свят. И не на последно място ме информираха сега, че и външният министър на Русия казва, че това име е добро.