„Надявам се приоритетите ни спрямо Македония да не се свеждат само до прегръдки”, каза българският президент Румен Радев по време на пресконференция по повод отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент Георге Иванов.

Днес името на западната ни съседка стана повод за дипломатически скандал. Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева заявиха, че няма да се срещнат с македонския президент Георге Иванов, който е на посещение у нас.

Причината – македонският президент изгони премиера Зоран Заев и изрази несъгласие с постигната договореност с Гърция за името на Македония.

„Правителството трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, и с опозицията”, допълни още Радев.

„Той е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си”, коментира и Георге Иванов.

Разговорът между двамата президенти бе определен като тежък, а домакинът подчерта, че България е силно обезпокоена от ескалацията на напрежението през последния ден след обявяването на споразумението за името Северна Македония.

Основното условие на българската страна, за да има Македония безпроблемен път към Европа, е да спазва договора за приятелство.

„Член 11 от договора, според който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия една спрямо друга и да не използват териториите си за организации, които водят сепаратистки дейности, и да нямат териториални претенции и да неутрализират недобронамерена пропаганда, която да води към омраза и насилие”, заяви Румен Радев.

България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка и от скъсването на диалога между институциите в един такъв критичен момент. Призовах президента да не бъде само участник, но да бъде и водач в този диалог, защото това е важно условие за постигане на обявените стратегически приоритети за Македония, а именно членство в ЕС и в НАТО”, каза президентът Румен Радев по време на пресконференция с неговия колега Георге Иванов.

Радев допълни, че това е важен казус, който засяга не само интересите на Македония и Гърция, но и тези на други държави.

„България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Македония. Ние приемаме резултатите от преговорите най-вече защото премахват всички важни пречки по пътя на този интеграционен процес”, каза още Радев.

Георге Иванов от своя страна призова за здрав разум при преговорите между Македония и Гърция.

По думите му до вчера македонският президент не е видял договора за името.

„Не приемам квалификации, че преча на стабилността в региона. Аз никого не изгоних в моя кабинет. За първи път в този ден се запознах с документа и нямаше какво да говоря за него на тази среща”, допълни още Иванов. По думите му се „знае кой блокира Македония и отнема нейното бъдеще”.

„Заклел съм се, че ще уважавам Конституцията и не мога да приема акт, който ѝ противоречи. Това е мое лично решение за действията на един премиер, който не е разбрал негативните последствия от един договор”, допълни Иванов.

„Вярвам и се надявам, че ще има разум и ще се постигне взаимно решение, а не ултиматум за Македония”, коментира Иванов. Той допълни, че трябва да се осъзнае сериозността на ситуацията, за да могат институциите да реагират правилно.

Президентът Радев обяви, че очаква от правителството да настоява българските условия да бъдат вписани в условията на ЕС за преговори с Македония.