България постави условие за смяната на името на Република Македония - да не води до териториални претенции към нас. Официалната българска позиция е, че вариантът Северна Македония е много по-добър от Илинденска Македония.

Въпросът с името всъщност не е приключил, дори и договорът да бъде подписан, не може да се предвиди как ще преминат ратификациите в двата парламента и как ще завърши референдумът в Македония на есен.

„България признала името Македония, което е географско, няма как да има претенции, защото е в три държави и е много по-добро от Илинденска. Каквото и да подпишат не трябва да води до териториални исторически културни и езикови претенции”, категоричен е външният ни министър Екатерина Захариева.

Днес България одобрява името Северна Македония. Само преди 6 години обаче това не беше така - вижте репортажа.

Българската държава е била информирана предварително за името "Северна Македония" и от Скопие, и от Атина. Официално страната ни харесва предложението повече от това за Илинденска Македония, но не е страна в преговорите.

Преди 6 години на форум, посветен на Балканите, премиерът Борисов коментира същото предложение за име на Македония, но с обратен знак. "Когато има думичката "Северна Македония" и като знаем как обичат да коментират подобни теми, в последствие могат да кажат, че и Благоевград е техен", посочи Борисов.

Македонската преса тогава обвини България, че е антилобист на европейската евроинтеграция, а няколко месеца по-късно Пиринска Македония беше включена в картата на Велика Македония, публикувана на сайта на македонска телевизия.

„Ние през 1992  г. признахме Македония и ако имаше някакъв риск, той съществуваше още тогава. На Север от Егейска Македония се намират и Вардарска и Пиринска Македония и не вярвам това да създаде компликации в междудържавен план, още повече, че нашата държава ще поиска гаранции, те би трябвало да са като тези, които ще получи Гърция”, каза Боби Бобев, който е историк и дипломат.

Реакциите в парламента са противоположни.

„Ние приветстваме това, че се намери решение на спора за името, но продължаваме да следим дали Македония изпълнява договора и дали ще бъдат зачитани правата на повече от 140 хиляди българи”, коментира Юлиян Ангелов, депутат от Патриотичния фронт.

Кристиян Вигенин, депутат от БСП, бивш министър на външните работи заяви, че името Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изрязвана позиция на редица български правителства и президент.

Предложението на опозицията е гаранциите да бъдат обвързани с българската подкрепа за евроатлантическото бъдеще на Македония.

Совалките започват веднага. Президентът на Македония Георге Иванов, който трябваше да пристигне днес в София на официално посещение отмени началото на визитата за утре. Външният министър Екатерина Захариева  заминава за Македония в петък.

Окончателното решение на спора за името е в ръцете на македонския и гръцкия парламент. И на референдума в Македония през есента.

С изключение на опозицията в Македония и Гърция, светът приветства постигнатия компромис за името на бившата югорепублика. Не липсват обаче и шеговити коментари.

Снимка: bTV

Потребител на социалните мрежи нареди Северна Македония на една маса на бара със Северна Ирландия и Северна Корея.

Снимка: bTV

Друг пък проявява исторически сарказъм, като нарича бившата югорепублика "Се Неверна" Македония.

Снимка: bTV

Светът приветства постигнатия компромис между двамата премиери, но македонският президент Георге Иванов е категорично против.

Премиерът Зоран Заев и външният министър се срещнаха днес с него, за да го уведомят официално, но разговорът им е приключил само за 120 секунди.

Още на влизане президентът е попитал – има ли споразумение. Заев е отговорил утвърдително, след което държавният глава им е благодарил и ги е отпратил. Иванов се противопоставя на направените от правителството отстъпки и няма да подпише споразумението, но по конституция не може да го осуети. САЩ бяха сред първите, поздравили двете правителства за решителната стъпка.

Снимка: bTV

"Премиерите Заев и Ципрас проявиха визия, смелост и упоритост в намирането на взаимно приемливо решение. Готови сме да подкрепим този договор, както поискаха двете страни."

Брюксел коментира, че с ново име пътят на Македония към евро-атлантическата интеграция е отворен.

Геералният секретар на ООН Антониу Гутериш също приветства споразумението. Русия подкрепя споразумението, ако то отговаря на интересите и на двете страни.