Бившият премиер Бойко Борисов осъди лидера на "Изправи се БГ" Мая Манолова за 10 000 лева плюс лихвата и дължимите разноски по делото, съобщават от Софийския районен съд. Решението подлежи на обжалване. 

Причината - на 1 ноември 2019 г. в предаването "Лице в лице", както и в брифинг, излъчен във "Фейсбук", Манолова "изнесла обидни думи и изрази по отношение на Борисов".

В интервюто си тя казва: "Тази сутрин във вашата телевизия беше един арогантен човек, който избълва редица клевети, обиди и грозни внушения. Срам ме е заради него, срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света."

Бившият премиер твърди, че тези думи били унизителни и обидни за него, възприел ги "изключително тежко" и били накърнени "личната му чест и достойнство".

„Представили са образа и личността му в негативна светлина пред неограничена аудитория от зрители на предаването с цел засягането му публично, вследствие на което претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в психологически, душевни и емоционални болки и страдания“, се посочва в решението на съда.

В предаването също така Мая Манолова обвинява Борисов в престъпление, което съдът отсъжда като клевета.

Отправеното обвинение е следното: „Човекът, който пусна братя Галеви да избягат от правосъдието, докато беше премиер, твърди, че те били фактор в изборите за София. Никога не съм била техен адвокат, никога не са работили за мен, но за него – да, за ГЕРБ – да. Те са работили за техните кампании."

Борисов посочва, че „посочените твърдения са неверни и позорящи, които са от естеството да предизвикат негативна обществена реакция и недоволство в обществото, насочвайки общественото внимание към събития, които никога не са се случвали…“

Миналата година Мая Манолова също осъди Бойко Борисов за обида по неин адрес.

„Истината няма цена, решението не е окончателно. Оставам на българските избиратели да преценят дали е арогантен. По-добре да плащам за истината, отколкото обикновените хора за некадърно управление“, коментира Манолова за bTV.

Ето цялото решение на съда: