„Ние сме на избори, въпросът е чисто технологичен да изберем председател на парламента, който да ни прати на избори. Сега и това не можем да направим. Без председател на парламент не могат да протекат преговори“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му докато няма председател на парламента въпросът за правителство не стои.  

„Аз разбирам Слави Трифонов. Действително в тези дни на преговорите, в които се явиха колегите от ИТН, те имаха възможност или да бъдат смокинов лист, казвам го със съжаление, или да кажат, че депутатите му са купени. Слави Трифонов като емоционален човек затова реагира снощи. Именно затова вчера казах, че подобна подкрепа не ни е нужна, защото което и от двете да се каже е лошо за ГЕРБ, както и за колегите от ИТН“, коментира Бойко Борисов.

Борисов е категоричен, че ГЕРБ няма да се откажат от кандидатурата на Рая Назарян за председател на Народното събрание.

„Кое нещо може да ни убеди да не е тя? Надявам се всички да бъдат отговорни, защото ако не бъде избран председател, ще стане конституционна криза и дори не можем да отидем на избори. Толкова е сериозно и аз съжалявам. За втори път Христо Иванов ми прави този номер. Втори път вкарваме да подкрепяме Конституцията, подкрепям всички, което прави и в следващия момент дезертира, скрива се, заминава си за Брюксел и ме оставя тук да се оправям в кашата. Нито е честно, нито е почтено да се скриеш в такъв момент, когато именно сега с кой, ако не с ПП-ДБ можем да изберем председател на парламент“, посочи лидерът на ГЕРБ-СДС.

„Вместо да подпомогне процеса да не влизаме в криза, Кирил Петков остана в опозиция в гласуването. Той се нарече градивна опозиция, която ще помага на евроатлантическата ориентация на страната, само че вчера се нареди заедно с БСП, „Възраждане“ и „Величие“, гласувайки срещу евроатлантическата ни ориентация. Съжалявам. Аз как да отида и да обясня на тези, които гласуваха, че се отказвам пак от всички, за да дойде Ники или Пепи или който и да било“, допълни Борисов.

По думите му няма вариант Рая Назарян да не бъде председател на парламента.