Същинският проблем е, че повечето сгради паметници на културата са частна собственост. Това каза министърът на културата Боил Банов в отговор на критичния доклад на Сметната палата за опазването на културното наследство у нас.

„Има една част собственици, които са злонамерени – търсят разрухата. Но искам да кажа, че и да се срути една къща, тя трябва да бъде възстановена, както е била. Много сме консервативни в това отношение“, допълни Банов.

Банов изтъкна, че в неговия мандат бюджетът за паметници на културата се е увеличил двойно – на близо 7 млн. лв. Имало и повишаване на заплатите на служителите на министерството, които се занимават с опазването на културното наследство.

Той обяви още, че предстои преместването на Национален институт за недвижимо културно наследство  на първия етаж в сградата на Министерството.

Относно скандала „Ало, Банов съм” министърът каза, че все още е в ход проверката на прокуратурата и не може да коментира. Срокът на проверката бил удължен, защото са постъпили нови документи.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!