Близо половината от учителите у нас нямат служебни лаптопи, с които да преподават дистанционно при нужда.

Според синдикално проучване - 46 на сто от педагозите трябва да ползват личен латоп, ако им се наложи да преподават от разстояние, а 54% разполагат със служебен.

95% от българските учители плащат с лични средства достъпа до интернет от домовете си.

В над половината от училищата у нас интернет връзката е лоша или изобщо не съществува. 

Мариана Чанкова преподава на втори клас в ямболското основно училище "Христо Смирненски". И тя, и голяма част от колегите й никога не са имали служебни лаптопи.

"Ползвам личен лаптоп, който е на доста години, но го ползвам за вкъщи, а в училище имаме един, който е много стар и почти не работи", сподели Мариана Чанкова.

От 24-ма учители, само осем имат служебни устройства, а бюджетът на училището не позволява купуването на още.

„Но те са доста морално остарели, претоварени са с информация и са трудни за използване“, каза Галина Александрова.

От Синдикат „Образование“ настояват всички учители да получат служебни устройства, за да не страда качеството на образованието.

„Българският учител, да изискваме от него да работи добре и в дигитална среда от разстояние, той трябва да има някакви условия за това, а то се оказва, че по-скоро ги няма тези условия. Това е една лампичка, която светва веднага“, коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование".

„Въпреки че имаме закупени 4000 устройства през последните години, това далеч не е достатъчно. Затова взехме решението за закупуването на допълнително 20 хиляди устройства. Трябва да имаме във всяка една класна стая лаптоп“, каза днес образователният министър Красимир Вълчев.

Засега плановете са новите устройства да бъдат доставени през пролетта на следващата година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!