Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - нищо по-лесно от това! В България корупцията процъфтява, включително по най-високите етажи на властта. Това се казва в репортаж на германската държавна телевизия ARD, цитиран от БГНЕС.

В материала е обърнато специално внимание на разговора на премиера Бойко Борисов от март 2011 г. с шефа на митниците Ваньо Танов. При обаждането министър-председателят му дава указания да изтегли инспекторите, изпратени на проверка в пивоварна "Леденика".

"Това е ежедневие в България", казва пред кореспондент на ARD Елеонора Николова, която е ръководител на специализираното звено за борба срещу корупцията БОРКОР.

От нелегална дейност годишно в България се правят 1,8 милиарда евро, казва пък Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред германската телевизия.

„Вярно, че в цяла Европа има черни каси, с които се финансират партиите, но в България няма нито един случай на осъден за корупция високопоставен политик”, коментира той.

В репортажа е отбелязано, че и българският премиер Бойко Борисов не е разследван от прокуратурата за въпросния телефонен разговор с Ваньо Танов.

Извън материала на ARD трябва да се отбележи, че по скандалния случай в България разследване бе образувано само за изтичане на записите от специалните разузнавателни средства, но не и за злоупотреба с власт. Единствената преписка обаче отиде в кофата година по-късно и придоби съдбата на всички разследвания по скандали, в които участват високопоставени управленци (например аферата Овчаров - Александров - бел. ред.).

„Българското общество и администрацията не проявяват достатъчно нетърпимост към случаите на корупция по високите етажи на властта. Много е важно мерките срещу корупцията да започват отгоре-надолу, а не обратното", казва Ролф Шлотерер, който е съветник на вътрешния министър Цветан Цветанов.