Готов е сайтът, който ще дава информация за цените на основните храни в различните търговски обекти. Тази седмица той първо ще бъде показан пред участниците на пазара, а до края на седмицата – и пред потребителите. 

Междувременно правителството продължава да работи по идеята за таван на надценката на хранителните стоки. Най-вероятно той ще е 10%, заяви в предаването "Защо, господин министър" по bTV икономическият министър Никола Стоянов.

Бизнесът обаче е „против“ тази мярка.

В малък магазин за хранителни стоки кофичка кисело мляко струва 1,80 лв. Според управителя на магазина надценката му е около 20-30%. Казва, че ако трябва надценката да е 10%, няма да може да покрива разходите за персонал, както и за ток и наем на това помещение. По-изгодно би му излязло да премахне цялата хладилна витрина.

Средно надценката на хранителните продукти в този малък квартален магазин в Благоевград е около 20%. Собственичката е скептична към намерението на властта да се наложи таван.

„Нашите надценки така или иначе не са много големи и може би ще повлияе на малките печалби, които регистрираме напоследък“, заяви Ати Димитрова.

В предаването "Защо, г-н министър?" служебният министър на икономиката обаче беше категоричен - таван на надценката по магазините ще има.

„В началото мислехме за 20-25%. По-скоро последно време клоним към 10% Това между другото е свързано и с колко наброй ще бъдат тези продукти. Ако е по-широк кръга от тях най-вероятно процентът ще е по-висок, ако е по-тесен, ще е по-нисък, но още се обсъжда“, обясни Никола Стоянов.

От Българската стопанска камара предупреждават, че това ще изкриви пазара и ощетени ще са потребителите.

„Големите предприятия в сектора търговия на дребно с храни и напитки са 10-15. Имаме още около 40 000 малки предприятия и дребни търговци. Може да се окаже така, че една подобна мярка всъщност ще даде конкурентно предимство именно на големите търговски вериги“, заяви заместник-председателят и главен финансов директор на Българска стопанска камара.

Бизнесът предупреждава, че ако се сложи таван на надценката, то тогава от рафтовете ще изчезнат скъпите и качествени продукти.

А как стоката в кварталния магазин да се запази на ниски цени?

Ати Димитрова: Смятам, че е редно да проконтролира търговците на едро, от които ние сме зависими, съответно и веригите, от които също сме зависими. И така си определяме нашите цени.

Очаква се всички детайли по мярката за надценката да са готови до две седмици.