Държавата обмисля да въведе таван на надценката на основни продукти, съобщи първо за bTV в предаването "Защо, г-н министър" вицепремиерът Христо Алексиев. Служебният кабинет ще предаде на КЗК данни за съмнения в картел между хранителните вериги.

Вицепремиерът добави, че има необоснавани надценки и печалби при търговията на дребно. След повече от 600 проверки в хранителните вериги, държавата е установила нелоялни търговски практики.

Според синдикатите цените на стоките от производител до магазина скачат с 40%-50%, а в някои случаи дори до 100%. Информация, която дойде от ресорното министерство след среща с търговци и производители.

Идеята на служебната власт е да има надценки с таван не повече от 10%. А мярката ще е временна и предварително обсъдена с бизнеса. Към момента е търговска тайна какви са надценките на храните. Също така във всяка верига и за всеки продукт те са различни.

10% таван на надценката за основни храни, планира държавата.

„Нашата идея е да бъдат около 50 до 100 продукта, храни от малката потребителска кошница. Ако веригите проявят добросъвестност да бъде по обща воля на правителство, от държавата и на самите вериги. Така или иначе трябва да се случи“, заяви Христо Алексиев.

Мярката ще е временна, а вицепремиерът подчерта, че държавата не води война с хранителните вериги. Веригите очакват покана за среща с него, за да обсъдят предвиждания таван в надценката.

„Ние се отворени за диалог, но не за диалог само през медиите, защото не мисля, че това е конструктивно. Докато нещо официално не получим, върху което да направим сериозен анализ, всичко друго би било спекулиране с общественото мнение“, заяви директорът комуникации в Сдружение за модерна търговия Доника Ризова.

Производители на зеленчуци и млекопреработватели подкрепят идеята за таван на надценките.

"Всички големи вериги ликвидират малкия и среден бизнес в страната – супермаркети, малки магазинчета.  Те имаха цена по 1,5 млн. до 3 млн. лв. бюджет, за да губят, за да купуват бананите на 2 лева и да ги свалят на 1 лв.  и краставиците", добави председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители Велин Георгиев.

"Може би ще е едно междинно решение до успокояване на потребителските нагласи. Смятаме, че това трябва да стане, за да няма допълнителен натиск над производителите“, каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

След повече от 600 проверки държавата изпраща всички съмнения за картелни споразумения при цените в КЗК, уточни вицепремиерът през bTV.

“Има притеснителни данни, но не мога да спекулирам с това дали има картелни споразумения, но за мен по-скоро да”, каза той.

Прогнозите са, че пикът на цените ще бъде около Великден и Гергьовден, а след това се очаква пазарът да се успокои заради по-голямо предлагане. Мярката може да бъде въведена с нормативен акт на Министерския съвет или след споразумение между правителството, държавата и големите търговски вериги.