Държавата готви по-строги санкции за нелоялните практики в търговията с хранителни продукти. Това заяви министърът на икономиката пред bTV. В същото време само за седмица цените на някои млечни продукти са се повишили значително. 

Наблюдението на държавата върху цените все още не води до желаните резултати, призна министърът. На този фон проверките показват, че търговците подвеждат потребителите с фалшиви промоции.

„Най-лошите нелоялни практики са: пише на етикета вместо 3-2,50. На касата обаче е 3 лева. Второто е грамажите. Третото са цяла група, но свързани с промоциите“, каза Никола Стоянов, министър на икономиката.

Снимка: bTV

От 15 февруари до 8 март са установени 541 нарушения, от тях 216 за съмнение на нелоялни търговски практики, каза още министърът.

„Максималната стойност на акта в момента е 50 000 лева, и дори и тези 200 акта да влязат би било 10 милиона общо. Едно от нещата, които ще работим -за по-големи глоби, като процент от печалбата“, добави Стоянов.

Снимка: bTV

Ден след като Министерството на икономиката сезира прокуратурата за установени нарушения на предишното ръководство на „Ел Би Булгарикум“, Стоянов посочи конкретни случаи.

„130 000 лева са платени авансово. Това е било на 17 февруари и до днес мляко не е доставено и по договора няма никакви гаранции, че ще бъде доставено“, обясни министърът на икономиката.

Снимка: bTV

Бившият директор отрече твърденията.

„Въпросните доставки две от тях са извършени, две от тях ще бъдат извършени по график до края на този месец. Това мляко е значително по-евтино“, каза Николай Маринов.

След като в края на февруари старото ръководство намали цените на млечните продукти във фирмените магазини на държавното предприятие, според министърът на икономиката, новото ръководство ще предложи още по-ниски цени.