Безплатни консултации за хора с кардиологични проблеми ще се провеждат всеки петък в Токуда до края на август, съобщават от болничното заведение.

Прегледите са посветени на контрола и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и ще се извършват от водещи лекари по инвазивната кардиология, ехография и ритмология. Необходимо е предварително записване на телефони: 02/403 4646, 02/403 4912, 02/403 4000.

От безплатните прегледи могат да се възползват всички, които имат кардиологични оплаквания или съмнения, както и всички, които желаят да проверят състоянието си. Пациентите с поставена диагноза е необходимо да носят цялата си налична медицинска документация.

Според медиците високите температури през летния сезон са предпоставка за зачестяване на оплакванията, свързани със сърцето и кръвното налягане. "Препоръчва се предпазване от прегряване, от продължително излагане на слънце в обедните часове и от тежки физически усилия при високи температури", предупреждава д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в болницата.

В световен мащаб ръстът на сърдечно-съдовите заболявания започва да се овладява, благодарение на инвазивната кардиология, честото посещаване на профилактични прегледи и дългосрочното проследяване на състоянието на пациенти. "Това искаме да постигнем и у нас – устойчиво намаляване броя на тези заболявания и на случаите с фатален изход", допълва Гелев.