Без реакции до този момент от политическите сили, които според последните данни влизат в новия парламент.

От "Демократична България" днес отказаха коментар по темата за бъдещи коалиции. В студиото на bTV снощи съпредседателят на коалицията Христо Иванов коментира, че трябва да се изчакат окончателните резултати.

„И преди да можем да говорим за такива неща, за коалиция трябва да се говори, след като видим всички, които сме влезли в парламента, колко тежим. Освен това трябва да се видим в онзи ден, когато трябва да гласуваме против мандата на Бойко Борисов. Едва отвъд него започва какво бихме могли да постигнем и как“, коментира Иванов.

В първия си коментар в нощта на изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за обединение. Той направи това във видеобръщение през официалната си страница във "Фейсбук". Борисов благодари на структурите на партията и изтъкна, че ГЕРБ печелят парламентарен вот за пети пореден път. Той призова опонентите си за обединение, което насочва към експертен кабинет, които по думите му да положат усилия до декември.

От ДПС също изчакват окончателните резултати.

„Досега това, което слушаме и гледаме през медиите и оценката на анализаторите  - те по-скоро стъпват върху аритметиката, отколкото да правят политически модели и конфигурации, но от наша гледна точка по-скоро ние няма да правим анализ на анализаторите, а ще изчакаме да излязат окончателните и тогава ще направим нашия анализ безспорно“, каза Мустафа Карадайъ.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ също снощи не посочи директно дали и с кого биха се коалирали.

„Поздравявам Слави и „Демократична България“ за силното представяме. Поздравявам и всички българи, които не се уплашиха въпреки дъжда, въпреки пандемията, въпреки натиска от властта излязоха и гласуваха“, каза Манолова.

Във „Фейсбук“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че окончателните резултати все още не са готови, но според прогнозите неговата партия най-вероятно няма да има представителство в 45-ия парламент.

"Горе главите, приятели! Не бива да унивате! ВМРО не спечели тази битка, но тепърва предстои "войната" – а тя е за най-ценното – България", написа Каракачанов.

Единствено БСП дадоха брифинг по-рано днес. От него стана ясно, че цялото Изпълнително бюро на БСП подава оставка след загубата на второто място на парламентарните избори, но председателят Корнелия Нинова не мисли да се оттегли. 

Оставка всъщност е била поискана - член на Изпълнителното бюро се обявил за изцяло ново ръководство на "червената" партия.