Българи, които се нуждаят от белодробни трансплантации и техни близки протестираха пред Министерството на здравеопазването. Причината - липсата на такива операции за българските пациенти от близо 2 години.

Проблемът възникна, когато беше прекратен договора ни с болница във Виена. А в последствие, заради дефицит на органи, всички болници в Европа отказаха да трансплантират чужди граждани.

У нас 18 души чакат трансплантация на бял дроб, от общо 1146 чакащи за орган. Най-много чакат за бъбрек - 1028 души.

Снимка: btvnovinite.bg

Четирима души потърсиха помощ извън България и емигрираха, за да получат животоспасяващата трансплантация. А някои не я дочакаха.

Все още тече обществено обсъждане по предложението на здравното министерство - държавата да финансира трансплантации навсякъде по света, ако у нас те не са възможни.

Въпросът е дали това е решението.

В ефира на „Тази сутрин” по bTV, здравният министър припомни, че държавата е готава да финансира трансплантации и извън Европейския съюз.

От 2016 г. Магдалена чака за трансплантация. От миналата есен се влошава и спира да ходи на работа.

"Един мой ден минава с ежедневни антибиотици, рехабилитация, с инхалации, сутрин, обед, вечер", споделя Магдалена.

Неправителственият сектор твърди, че четирима пациенти вече са емигрирали, трима от тях са успешно трансплантирани в чужбина, четвъртият е стабилизиран с иновативна терапия, недостъпна у нас.

"Щом министърът на здравеопазването е безсилен да се справи с казуса липса на белодробни трансплантации за българи, добре е да бъде сменен с някой друг, който може да се справи с този казус", посочи Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония". 

Предложението на здравното министерство държавата да финансира трансплантации и извън Европейския съюз, ако те са невъзможни у нас - все още е на обществено обсъждане.

"Като грижата за издирване на трансплантационни центрове ще бъде не на пациентите, а на отговорните публични институции – НЗОК  и  ИА "Медицински надзор", обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

На среща с протестиращите, Ананиев е дал гаранции за бърза работа по предложенията и сътрудничество с неправителствения сектор в изготвянето на националната програма за насърчаване на донорството и трансплантациите. Така безсрочният протест беше отменен.

"Държавата се мъчи по някакъв начин, обаче явно не успява. От 2018 година само се говори за трансплантации, едно и също. Аз лично съм скептично настроена", казва още Магдалена.  

Български медици се обучават за белодробни трансплантации. Надеждите са да бъдат извършвани у нас от средата на следващата година.