През 2021 г. Балканите преживяха редица бедствия и катастрофи наред с пандемията от COVID-19.

Най-голямата автобусна катастрофа в Европа за последните години отне 45 човешки живота на АМ "Струма".

Снимка: bTV

Кипър, Гърция и Турция бяха обхванати през лятото от мащабни горски пожари, които не подминаха и други страни на Балканите. В Румъния избухнаха най-много пожари в болници за лечение на пациенти с COVID-19. Проливни дъждове и снеговалежи предизвикаха наводнения в почти всички държави. Човешки грешки - неволни и умишлени, доведоха до експлозии и пожари.

Започнахме със снежно бедствие

Обилни валежи от сняг и дъжд в началото на януари предизвикаха наводнения в Сърбия, Албания, Косово, северозападна Гърция и Турция.

В турския град Измир при наводненията загинаха двама души.

В Албания армията участваше в евакуация на населението.

В Сърбия бе обявено извънредно положение в девет общини.

Най-обилният снеговалеж в Гърция от 12 години насам предизвика прекъсвания в електрозахранването, обърка транспорта и блокира хора в домовете им през февруари. В Северна Гърция температурите паднаха до минус 20 градуса в Козани, сняг валя и в столицата Атина.

Най-силното земетресение - още през март

3 март - земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разлюля Централна Гърция. Няколко къщи рухнаха в Тесалия, но трусът се размина без жертви.

Пожари и експлозии белязаха началото на май 

19-23 май - най-малко седем села и два манастира бяха евакуирани заради голям горски пожар на брега на Коринтския залив на около 90 км западно от Атина. 

Горска територия от над 55 квадратни километра изгоря при големия пожар.

Снимка: twitter.com/@terror_alarm

4 юни - най-големият производител на боеприпаси в Сърбия - фабрика "Слобода" в град Чачак, бе разтърсена от взривове, последвани от пожар. За щастие - без жертви.

Снимка: EPA

2 юли - трима души загинаха при експлозия, последвана от пожар в най-голямата рафинерия в Румъния - "Петромидия". Един човек загина в деня на инцидента, а други двама - по-късно, въпреки че бяха изпратени на лечение в Германия. Рафинерията бе глобена 19 849 лв. заради пожара, тръгнал от инсталация за производство на дизелово гориво.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

По материали от БТА