45 души загинаха в автобус, пътуващ от Турция към Северна Македония. Сред тях 12 деца, от които и близнаци на 4 г.

Утре у нас е обявен ден на траур.

Това е най-тежката автобусна катастрофа в историята на България и най-смъртоносната в Европа за последното десетилетие.

Четири автобуса със македонска регистрация тръгват от Истанбул към Северна Македония. Преминават през граничен пункт „Капитан Андреево“ малко след 21 часа. Шофьорите правят почивка малко преди 2 часа, след което продължават по пътя си на автомагистрала „Струма“. Минути по-късно, на 31-ия километър става най-страшното.

Според първоначалните данни по неясни все още причини, автобусът се е ударил в мантинела вдясно на платното.

Автобусът се отклонява плътно вляво, след което избухва в пламъци. Предполага се, че шофьорът е сред първите загинали. Вратите са останали затворени и всичките 52-ма пътници са се оказали в капан. 45 от тях издъхват на място. 12 са деца. Останалите седем с подръчни средства успяват за счупят единия прозорец и да се спасят.

Ще се наложи да се правят ДНК експертизи, защото телата на загиналите са неразпознаваеми.

Две са основните версии, по които разследващите работят. Човешка грешка и техническа неизправност. Според първоначална информация, спирачен път –няма.

Главният прокурор на Северна Македония също пристигна на място. До дни ще пристигнат документи и биологичен материал от близките на жертвите. Също така и всички документи за фирмата и автобуса. Превозното средство е произведено преди три години.

Десетки разследващи и експерти извършваха оглед на мястото на жестоката катастрофа през целия ден. Случая е поверен на Националната следствена служба.

Жертвите при тежкия инцидент са от Скопие, Струмица, Битоля, Велес и Куманово. От тези градове е била организирана екскурзията. Сред загиналите има и семейство от Белгия.

Туристите са минали през България на път за Турция на 18 ноември и са влезли обратно в страната ни през ГКПП „Капитан Андреево“ вчера.

Оцелелите са настанени в „Пирогов“. А роднини и приятели на пътувалите до Истанбул се събраха в Скопие пред офиса на агенцията, организирала екскурзията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!