Роднини и близки на жертвите в автобусната катастрофа на АМ „Струма“ идват в България, за да търсят информация за загинали македонски туристи. Те стоят пред „Пирогов“, където са настанени оцелелите от произшествието.

По думите им никой в С. Македония не им дава никаква информация и затова са дошли до София. Обясняват, че търсят телата на загиналите.

„Дойдохме тук, за да разберем кои са оцелелите. Не ги знаем кои са и не ги познаваме“, сподели възрастен мъж пред камерата на bTV.

Всички седем души, успели да се спасят, са настанени в „Пирогов“.  Шестима от тях са с изгаряния, а един е с травма на крака. 

„Предстои обработка на раните, изгаряния да третираме. Може да се наложат оперативни интервенции. Всичко, каквото трябва за гражданите на Република Северна Македония, е направено“, заяви  директорът на „Пирогов“  проф. д-р Иван Поромански.

На място дойдоха и министрите на здравеопазването, на външните работи, както и премиерите на Северна Македония и на България.

„Разбрахме се да сме в контакт с тях следващите дни, за да разберем  как върви възстановяването им и да знаем, когато дойде време къде да ги настаняваме в македонските болници. Лекувани са правилно и искам да благодаря на директора на болницата Поромански“, коментира здравният министър на С. Македония Венко Филипче. 

„Над 10 деца са загинали, останалите хора също са били млади“, съобщи външният министър Буяр Османи.

Малко по-късно пред „Пирогов“ дойдоха и част от роднините на пострадалите.  

„Аз съм роднина на седмина души от пътниците. Тези, които видях, са в добро състояние. За другите не знам", сподели роднина на оцелелите пред bTV.

По думите му те са добре, но са в шок и не говорят свързано.  

Сред настанените в болница има и семейство.  Най-малкият пациент е на 16 години, а останалите между 40 и 50-годишни. Всички те остават за наблюдение. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!