Измамите с мними любовни връзки по интернет са сред най-честите киберпрестъпления. За това предупредиха от МВР в края на миналата година. Следващата история е сред рядко срещаните, а измаменият е мъж.

Аферата започва преди около две години, когато 50-годишен мъж от Лом – несемеен, необразован, безработен и крайно беден, е заблуден, че популярна в Италия жена проявява интерес към него.

Научаваме за случая от източник, според когото изпратените към "любимата" пари са близо 30 000 лева.

„Жената се казва Бенедетта Карета, която съществува. Със сигурност обаче тя не знае за неговото съществуване", посочва източникът, чиято самоличност скриваме от съображения за сигурност.

Последвалата интензивна онлайн комуникация между мъжа и любимата му е чрез автоматичен превод и в крайна сметка е свързана с изпращане на пари.

„През цялото време е изпращал пари. От всичките бързи кредити в града са изтеглени кредити, които са изпратени или до Нигерия, или до други адреси – Франция, Кения. Хората го викат да работи, дават му пари, събира си парите и плащането се извършва на седмицата един път или два пъти, или на месец два-три пъти“, коментира още източникът пред bTV.

Намираме мъжа в заведение, в което често се отбива да търси работа. Красимир Илиев признава, че не помни колко пари е изпратил. Казва, че е ходил и в Италия, за да търси Бенедетта, но не я открил.

Красимир Илиев

В търсене на любимата си остава там около седмица, през което време е на улицата и без почти никаква храна. Хората в града се свързват с българи в Италия, които събират пари и го изпращат обратно в България.

Въпреки че до момента е изпратил хиляди левове на въображаемата си съпруга, Красимир живее в къща, в която няма ток и вода от седем години. Той работи каквото и да е и за всеки, който го повика. Средно на ден изкарва по 30 лева.

Според статистиката на ГДБОП романтичните киберизмами бележат бум през последната година, но жертвите обикновено са жени.

„Много рядко имаме мъж, който е пострадал от романтична измама. Продават жилищата си, продават имоти, изтеглят всичките си спестявания. Взимат заеми от банки, взимат заеми от роднини", коментира комисар Владимир Димитров, началник на дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в София.

За да се откаже от любимата си, на Красимир не му е нужен развод – свидетелството му за брак и без това е фалшиво.