Преди два дни Боряна Гоцева пуска за продажба кухненски уред в платформа за обяви. Потенциалният купувач вижда телефонния ѝ номер и ѝ пише директно в приложение за чат и предлага да плати предварително.

„Реално повечето пъти сме използвали наложен платеж, директно купувачът с клиента и не е имало такива условности“, обяснява жената.

Каква е новата схема? Купувачите предлагат онлайн доставка с предварително плащане. Изпращат фалшив линк на продавачите към платформа, която прилича изцяло на реалната. След това искат номер на банкова карта и код за сигурност, уж за да преведат парите. Като дори ги питат колко пари имат в сметката – целта е да се подсигурят, че транзакцията ще мине.

Само благодарение на допълнителната защита на банковата карта, източването е блокирано. Боряна получава есемес от банката, с който тя трябва да потвърди, че прави плащане… за 255 евро. Разбира, че е станала жертва на схема и блокира номера.

В платформата за обяви от 2 месеца получават сигнали от потребители, които са станали жертва на схемата. „От декември и януари много се засилиха нещата и получаваме средно около 500 такива сигнала на месец“, коментира маркетинг мениджърът на платформата Нора Кальонска.

Изпратили са им снимки на чатовете, като този – купувачът се представя за жена на име Мария, отказва телефонен разговор с мотива, че е няма.

Една част от потребителите не се доверяват, други обаче са загубили парите си – 100-200 до 500 лв. „Схемата е международна тъй като ние имаме бизнеси и на други пазари, със сигурност схемата съществува в Румъния, в Полша, Португалия, където мащабите са даже още по-големи“, казва Кальонска.

Съветът е да не даваме банковите си данни онлайн.