Неутрализираха международна организирана престъпна група за киберпрестъпления при съвместна акция между 16 държави. При операцията са арестувани 20 души, сред тях и българи, и са извършени 40 претърсвания.

Акцията е продължила няколко месеца и е водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ, в координация с Европол. В нея са участвали и служители от ГДБОП.

Извършени са претърсвания, изземвания и разпити на територията на Варненска област. При действията на територията на България е иззето оборудване на добиване на криптовалута, с която групата се е разплащала към свои клиенти. 

Ръководителите на групата са предлагали своите услуги по изпиране на пари на най-известните хакерски форуми от 2016 г. насам.

Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи, групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления по цял свят.

За неправомерно извършване на банкови транзакции към сметките, контролирани от мулетата, са били използвани хиляди компрометирани компютърни конфигурации на правителствени организации, фирми и граждани от САЩ и ЕС.

За откриването на кухи фирми и банкови сметки в страните от ЕС мулетата, набрани от групата, са използвали подправени полски и български паспорти.

Таксата за изпирането на парите често е достигала 40 до 50% от цялата открадната сума.