Всички компютърни престъпления бележат ръст в рамките на 3-4 пъти по време на пандемията и ГДБОП получава между 50 и 80 сигнала дневно. Спецполицаите са разбили няколко организирани престъпни групи, но пресичането на онлайн измамите и достигането до организаторите им е трудно. Това призна в студиото на „Тази сутрин“ директорът на дирекцията за борба с кибепрестъпността в ГДБОП комисар Владимир Димитров.

Той самият е бил атакуван с т.нар фишинг имейли – легитимно изглеждащи съобщения, които опитват да накарат потребителя да отиде на фалшив сайт, който имитира финансова институция и през който се крадат банкови данни. Това е и едно от най-разпространените престъпни начинания в мрежата.

Снимка: bTV

Комисар Димитров не е разкрил подателя на съобщенията: „За съжаление, кибепрестъпниците знаят много добре как да се анонимизират. Използват компрометирани компютри и сървъри в чужбина, за да разпращат фишинг имейли“.

Много масови са и опитите са измама в онлайн платформи за обяви – престъпници се целят в потребители, които продават различни стоки втора ръка. Ако някой ви предложи да комуникирате извън платформата (например в чат програма) и настоятелно иска номера на банковата ви карта, валидността ѝ, името на пластиката и кода за сигурност или ви праща линкове към „платежни системи“, от които да си изтеглите парите още преди да сте пратили стоката – това е сигурна измама.

Снимка: bTV

За съжаление, около 10% от атакуваните биват успешно ударени, посочи комисар Димитров. „Социалните мрежи и имейлите са чудесна възможност за нас да комуникираме, но в тях в пълно с хора, които искат да ни вземат парите“, отбеляза той.

От началото на годината има 10 спецоперации по линия на киберпрестъпността, има и задържани. Основна част от тях са свързани с детска порнография, но също има и „мулета“, на чиито сметки са превеждани пари от компютърни престъпления, извършвани в Европа и САЩ.

Пресичани са и опити за измами по линия на коронавируса, включително и с ваксини.