„Ще обжалвам докрай, ако трябва ще стигна и до международния съд в Хага”, ”, каза бащата на убитата в Борисовата градина Яна – Явор Кръстев.

Яна беше убита на 9 юли 2011 г. Тялото й беше намерено на следващия ден, а извършителят беше задържан година след убийството.

Миналата седмица Софийският апелативен съд намали присъдата на извършителя Николай Русинов – Чеци на 20 години. Първоначално той получи доживотен затвор, но според САС престъплението не е било извършено с особена жестокост.

„Има един път доживотна присъда, след което убиецът обжалва и му я свалят на 18 години. Тогава аз обжалвам – друг състав на САС му вдигат присъдата с една година, от която му свалят петте години, прекарани в ареста”, обобщава делото Явор Кръстев.

„Обичам си страната, дал съм клетва, работил съм, пенсионер съм, но започвам да съжалявам, че съм българин”, каза още Кръстев.

В студиото на „Тази сутрин” Кръстев изчете заключението на съдебно-медицинската експертиза за настъпването на смъртта на Яна, според която тя е била особено мъчителна. „Детето ми е усещало, че си отива, но е имало кой да й помогне”, казва той.

„Виждам Чеци на всяко дело. На мен ми е под достойнството да разговарям с убиеца на детето ми, не искам нищо да му казвам, има кой да го съди”, каза още Кръстев в ефира на bTV.

Бащата на Яна каза, че ако делото стигне до международния съд в Хага, той ще съжалява, че е осъдил държавата.

„Там ще осъдя държавата, ще осъдя всички, за да изплатят на мен някаква сума и да вкарат този убиец в затвора. Обичам си държавата, не искам да осъдя един пенсионер да плаща от пенсията си за моя случай”, казва Кръстев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!