Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщава БНР.

Той посочва, че това решение е било очаквано и допълва, че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Проф. Брънзов смята, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа на протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци.

Днес в предаването „Тази сутрин” по бТВ той посочи, че над 94% от работещите в НИМХ искат институтът да излезе от БАН. След среща в МС вчера стана ясно, че институтът ще бъде изваден от структурата на Академията.

"Не възразяваме срещу отделянето на НИМХ от структурата на Академията", посочиха по-късно в прессъобщение от БАН.

От Академията отбелязват, че се надяват това да стане при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в БАН.

По-вероятното и приемливо решение е НИМХ да премине към Министерството на образованието и науката коментира министър Красимир Вълчев. Той добави, че е обсъден и вариантът за оставане в рамките на БАН, но той не е възприет. Красимир Вълчев отбеляза, че едно такова извеждане е свързано и със Закона за държавния бюджет, то най-вероятно формално ще се случи от 1 януари 2019 година.