Над 94% от работещите в Националния институт по метеорология и хидрология искат институтът да излезе от БАН, каза директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

След протести и среща в МС вчера стана ясно, че НИМХ ще бъде изваден от структурата на Академията. Обсъден е вариант учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да бъдат към НИМХ или в БАН. „Над 85% от учените категорично искат да останат в НИМХ, а 15% се колебаят. Само 2% са решили да останат в БАН, това са 3-4 души”, посочи Брънзов.

„В момента, макар и с ниски заплати, ние сме осигурили заплатите на хората до края на годината, но поради това останахме без средства за дейност. Заплатата на един редови служител с висше образование е 575 лв. При нас получават и допълнително възнаграждение от порядъка на 20% от минималната работна заплата заради това, че извършват допълнителни дейности, които са извън неговите задължения по длъжностна характеристика”, допълни той.

„В най-добрия случай в края на месеца получават около 600 – 620 лв. в джоба си”, обобщи директорът на НИМХ. По думите му хората със средно образование вземат по-ниска заплата, а професорите получават около 850 лв.

„Нашето желание е да отидем в Министерството на образованието и науката”, допълни той.