Националният институт по метеорология и хидрология излиза от структурата на БАН, решиха при премиера Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет.

На срещата са обсъдени два варианта и по-приемливият е бил НИМХ да бъде изведен извън БАН, като се запази оперативната дейност, а учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в НИМХ или в БАН, поясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Окончателното решение за съдбата на метеоролозите ще се реши на Общо събрание на БАН на 10 септември. От ръководството на Академията за заявили, че след като не може да се намери компромис, вероятно единственото решение е НИМХ вече да не бъде под шапката на БАН. Тази сутрин синоптиците отново излязоха на протест.

„Направихме предложение за финансова независимост, колегите не го приемат и искат да останат извън структурата на БАН. Въпросът ще бъде бъде решен на Общо събрание. Ако това е решението на правителството, БАН ще се съгласи”, каза председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски.

„Ние сме демократична организация, учените, които смятат, че мястото им е в БАН, няма да срещнат пречки от наша страна”, увери директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Извеждането на НИМХ от структурата на БАН вероятно ще се случи поетапно, като най-краткият срок е това да стане след 1 януари 2019 г. Възможен срок е и октомври 2019 г.

Някои от синоптиците в метеорологичния институт, които се занимават само с научна дейност, могат и да останат в Академията.